Ο ανδριάντας του Χρυσοστόμου Σμύρνης

Ο ανδριάντας του εθνομάρτυρα μητροπολίτη Χρυσοστόμου Σμύρνης (Καλαφάτη) που υπήρξε διαπρεπής κληρικός και κορυφαία φυσιογνωμία της προσπάθειας για την απελευθέρωση του αλύτρωτου ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Το βράδυ της 27 Αυγούστου 1922, ημέρα κατάληψης της Σμύρνης από τα Κεμαλικά στρατεύματα, βρήκε μαρτυρικό θάνατο από τον τουρκικό όχλο, στον οποίο τον παρέδωσε ο τούρκος διοικητής Νουρεντίν Μπέης.
Το έργο φιλοτέχνησε ο Θ. Απάρτης.

Το άγαλμα της Σμύρνας

Η Σμύρνα είναι η μυθική ιδρυτής της πόλης της Σμύρνης. Το άγαλμά της που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της Εστίας, φιλοτέχνησε ο γλύπτης Καπάνταης. Η σύνθεση απεικονίζει τη Σμύρνα που κρατάει ένα μικρό παιδί και αμφότεροι «κοιτούν» προς τη Σμύρνη. Το έργο περισσότερο δίνει την εικόνα της γυναίκας – πόλης και της νοσταλγίας από την απομάκρυνση από τη μικρασιατική πατρίδα, παρά την εικόνα της μυθικής ηρωίδας.

Το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είναι μια από τις σημαντικότερες μορφές, αν όχι η σημαντικότερη, του προηγούμενου αιώνα. Έχει συνδέσει το όνομά του με την ελληνική ιστορία και τα γεγονότα της μικρασιατικής εκστρατείας και καταστροφής. Το όνομά του και η μορφή του συχνά απαντώνται σε δρόμους και μνημεία σε ολόκληρη τη χώρα. Δεν θα μπορούσε να λείπει από τη Νέα Σμύρνη.
Ο ανδριάντας του βρίσκεται στην κεντρική πλατεία και είναι το πρώτο πράγμα που βλέπει κανείς ερχόμενος από την λεωφόρο που φέρει το όνομά του.