Εξαιρετικά τοποθετημένη, ανάμεσα στο κέντρο της Αθήνας και την παραλιακή ζώνη της πρωτεύουσας, συνορεύοντας με την Καλλιθέα, την Δάφνη, τον Άγιο Δημήτριο και το Παλαιό Φάληρο, η Νέα Σμύρνη θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί μια γειτονιά των βορείων προαστίων στα νότια, αν δεν ήταν ταυτόχρονα υπερβολικά «χαλαρή» για αυτό.

Αποτελεί μια απ’ τις καλύτερες περιοχές της Αθήνας για να ζει κάποιος, με όλα τα σημεία της να σφύζουν από ζωντάνια και έναν αέρα ανανέωσης να πνέει συνεχώς, αφού ολοένα και περισσότερα νέα στέκια ξεπηδούν καθημερινά.

Η πρόσβαση είναι εύκολη, με το τραμ να σταθμεύει ακριβώς στο κέντρο της, οπότε θα ήταν καλύτερο να μην επιλέξει κανείς μετακινήσεις με το αυτοκίνητό του.

Το μυστικό είναι κοινό: Στη Νέα Σμύρνη μπορεί κανείς να τα δει και να κάνει όλα!

 

Μια πόλη εξαιρετικά «φιλική» για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, παρέχει τη δυνατότητα των πολλαπλών επιλογών.

Καθένας μπορεί να απολαύσει τον καφέ του, με φόντο το πράσινο και τους εξωτικούς φοίνικες ή να περπατήσει και να κάνει τη βόλτα του στα άπειρα μαγαζιά της. Ή ακόμα μπορεί απλώς να επιλέξει να καθίσει σε ένα απ’ τα παγκάκια της και να απολαύσει τη θέα ή να διαβάσει το βιβλίο του ανενόχλητος.

Ξεκινώντας απ’ την κεντρική πλατεία, το σήμα κατατεθέν της Νέας Σμύρνης, μια πλατεία που «χωράει όλο τον κόσμο», πεζοδρομημένη και με πολύ πράσινο, υπάρχουν καταστήματα για να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα. Μικρά ή μεγάλα cafe, ιστορικά, αλλά και υπερσύγχρονα ή και πιο γραφικά, εστιατόρια με απίθανες γεύσεις, μπαράκια που συγκεντρώνουν τη νεολαία ή μποέμ στέκια για τους πιο «καλλιτεχνικούς» τύπους, η πλατεία αποτελεί ένα πραγματικό «κράτος εν κράτη» στη διασκέδαση.
Την ώρα που οι γονείς απολαμβάνουν τον καφέ τους, τα παιδιά μπορούν να τρέχουν ανενόχλητα τριγύρω και να παίζουν με ασφάλεια. Ιδανική η πλατεία για όλες τις ώρες, για βόλτες με το ποδήλατο, όπου παρέες εφήβων, αλλά και μεγαλύτερων δίνουν καθημερινά το ραντεβού τους για τον καφέ ή το φαγητό τους. Ακόμα και τα αδέσποτα της περιοχής είναι υπό τη φροντίδα των καταστηματαρχών και των μονίμων θαμώνων της περιοχής.

Η αγορά της Νέας Σμύρνης φημίζεται τόσο για την ποικιλία της, όσο και για τον κόσμο της. Η Ομήρου παραμένει ο πιο «κοσμικός» δρόμος της πόλης και εξακολουθεί να δίνει ζωή στην καρδιά της. Η μεγάλη ευκολία της αγοράς της πόλης είναι ότι τα πάντα βρίσκονται γύρω γύρω κι έτσι κανείς μπορεί να συνδυάσει τα ψώνια του με καφέ ή φαγητό, σε μία ατμόσφαιρα περισσότερο «οικογενειακή».

Το κατάφυτο Άλσος της περιοχής είναι διαχρονικά ένα σημείο αναφοράς της πόλης, ιδανικό για εκείνους που έχουν εντάξει αθλητικές δραστηριότητες στην καθημερινότητά τους. Ο δημοτικός κινηματογράφος «Σπόρτιγκ» μεγάλωσε γενιές και γενιές Νεοσμυρνιωτών. Ο «Γαλαξίας» ιστορική καφετέρια και σήμερα δημοτικός πολυχώρος, φιλοξενεί δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Δεσπόζουν επίσης ο μητροπολιτικός ναός της Αγίας Φωτεινής, με το επιβλητικό καμπαναριό, το όμορφο κτίριο της Εστίας, το άλσος μνημοσύνης και τόσα άλλα σημεία που διατηρούν τα σημάδια της ιστορικότητας της πόλης αλώβητα μέσα στο χρόνο. Μια βόλτα στη Νέα Σμύρνη είναι αρκετή για να πείσει τον επισκέπτη ότι πρέπει να την βάλει στην εβδομαδιαία ατζέντα του.