Ο χώρος που βρίσκεται σήμερα το Κολυμβητήριο Πανιωνίου “Ανδρέας Βαρίκας”  ήταν άκτιστος ως τα τέλη της δεκαετίας του ’60 και ονομαζόταν «Δεξαμενή», λόγω των εγκαταστάσεων της Εταιρείας Υδάτων που υπήρχαν εκεί. Η έκταση αυτή ορίζεται από τις οδούς: Αρτάκης (Α), Εθνικής Στέγης (Ν), Νικομηδείας (Δ) και Τραπεζούντος (Β).

Το 1971 το δυτικό τμήμα της έκτασης χρησιμοποιήθηκε για την ανέγερση του σχολικού συγκροτήματος «Νικομηδείας» που στέγασε το Ομήρειο Γυμνάσιο Θηλέων. Στο υπόλοιπο οικόπεδο, που αποτελούσε μια εκτεταμένη αλάνα, έγινε προσπάθεια δημιουργίας ποδοσφαιρικού γηπέδου με σκοπό την εγκατάσταση του ΑΠΟ Ν. Σμύρνης. Διαμορφώθηκε υποτυπώδης αγωνιστικός χώρος, τον οποίο από το 1972 χρησιμοποιούσε ο τοπικός ανεπίσημος ποδοσφαιρικός σύλλογος ΑΟ Φάρος Άνω Ν. Σμύρνης.

Το 1976, επί δημαρχίας Μπάμπη Μπεχλιβανίδη, αποφασίστηκε στο χώρο να δημιουργηθούν άλλου τύπου αθλητικές εγκαταστάσεις που ολοκληρώθηκαν το 1979. Έτσι στο βόρειο τμήμα κατασκευάστηκε το κλειστό κολυμβητήριο, στο ανατολικό ανοιχτά γήπεδα αθλοπαιδιών και δημοτικές κτιριακές εγκαταστάσεις και στο νότιο το Κλειστό Γυμναστήριο Αθλοπαιδιών (καλαθοσφαίριση, πετοσφαίριση, χειροσφαίριση).

Διεύθυνση: Αγίου Ανδρέα 16,  171 22 Νέα Σμύρνη
τηλ: 210-9352939 |  χάρτης