Το Ιωσηφόγλειο Ορφανοτροφείο χτίστηκε τη δεκαετία του 1920, με έξοδα του Μικρασιάτη Χαράλαμπου Ιωσηφόγλου, για να φιλοξενήσει τα ορφανά των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Στη συνέχεια, φιλοξένησε και παιδιά που έμειναν ορφανά εξαιτίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η Επαγγελματική Σχολή «Αγία Βαρβάρα» στεγάστηκε εκεί από το 1951 ως το 1995, ενώ έκτοτε φιλοξενεί μαθήτριες εφηβικής ηλικίας που είναι ορφανές ή έχουν οικογενειακά προβλήματα.

Ιστορική Διαδρομή

Το μεγαλόπρεπο κτίριο χτίστηκε επί της Λ. Συγγρού, σε μία έκταση 8.415 τ.μ. που παραχωρήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο και βρίσκεται στα όρια του Δήμου. Η οικοδόμησή του ολοκληρώθηκε το 1929 και η λειτουργία του ξεκίνησε το 1932.
Στον εσωτερικό περίβολο υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπους, το οποίο θεμελίωσε ο ίδιος ο ευεργέτης, αλλά τη συνέχισή του ανέλαβε ο γιος του Όμηρος Ιωσηφόγλου.
Το Ίδρυμα επιτάχτηκε από τις κατοχικές αρχές, το 1941, προκειμένου να στεγάσει στρατιωτικές μονάδες.
Επαναλειτούργησε ως Ορφανοτροφείο μετά την απελευθέρωση, στεγάζοντας τα ορφανά του πολέμου.
Στα 1951, έπαψε η λειτουργία του Ιδρύματος ως ορφανοτροφείου και εκεί στεγάστηκε η Οικοκυρική και Επαγγελματική Σχολή «Αγία Βαρβάρα», που ανήκε στον Εθνικό Οργανισμό Προνοίας και μετονομάστηκε αργότερα «Παιδούπολη».
Η σχολή είχε ξεκινήσει να λειτουργεί από το 1949, στη Γλυφάδα και αρχικός της στόχος ήταν η επαγγελματική κατάρτιση κοριτσιών, που ήταν θύματα του εμφυλίου πολέμου, είτε είχαν μείνει ορφανά, είτε είχε διαλυθεί η οικογένειά τους. Έδινε την ευκαιρία στα κορίτσια να αποκτήσουν ένα βιοποριστικό επάγγελμα που θα τους επέτρεπε να επιβιώσουν μετά την ενηλικίωσή τους ή ακόμα και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Στη συνέχεια, βέβαια, η σχολή επικεντρώθηκε στη μετάδοση και διδασκαλία επαγγελματικών δεξιοτήτων όπως η ραπτική, το κέντημα ή η υφαντική απ’ τις απόφοιτές του. Το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα εμπλουτίστηκε με οικοκυρική και θεωρητική εκπαίδευση, διετούς φοίτησης, ενώ το 1972 θεσμοθετήθηκε η τριετής φοίτηση στα εργαστήριά της.
Το 1983, η σχολή μετανομάζεται σε «Ειδική Επαγγελματική Σχολή ‘Αγία Βαρβάρα» και προχωράει στην επέκταση της εκπαιδευτικής της δραστηριότητας και σε μαθητές όχι τροφίμου πλέον, αλλά εξωτερικούς. Αγόρια και κορίτσια, εφηβικής ηλικίας. Έτσι, στα υπάρχοντα εργαστήρια υφαντικής και ραπτικής προστέθηκαν κι εκείνα της αγγειοπλαστικής, της ξυλουργικής, της μεταλλοπλαστικής και της δημιουργίας κοσμήματος.
Ωστόσο, όταν διακόπηκαν οι επιχορηγήσεις, αναγκαστικά σταμάτησε και η λειτουργία του προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης. Αυτό έγινε το 1995.
Από τότε μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα λειτουργεί ως τόπος φιλοξενίας εσωτερικών μαθητριών, που στερούνται οικογενείας ή από οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Στη σχολή εισάγονται κατόπιν εισαγγελικής εντολής ή μεσολάβηση τρίτων φορέων και πολύ σπάνια, μετά από αίτηση του κηδεμόνα τους. Τα κορίτσια αυτά φοιτούν κανονικά σε γυμνάσια και λύκεια της περιοχής ή σε ειδικά προγράμματα κατάρτισης.

Πηγές:
http://www.wikiwand.com
https://el.wikipedia.org

Διεύθυνση: Λ. Συγγρού 221 , 171 21 Νέα Σμύρνη
τηλ: 210-9331865 & 210-9340630 |  χάρτης