Γραφείο Υποστήριξης Οικογένειας

Το Γραφείο Υποστήριξης της Οικογένειας (Reference Point for Family- R.P.F / «Family Unity – For U») έχει σκοπό την ανάπτυξη και υλοποίηση ολικής στρατηγικής προσέγγισης για την οικογένεια.

Μέσω αυτού, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα πληροφόρησης για όλες τις δέσμες ενεργειών του Δήμου Νέας Σμύρνης προς τη οικογένεια, με γνώμονα την έγκυρη ενημέρωση τους και την σωστή δικτύωση με όλες τις δημοτικές υπηρεσίες – πρώτα της κοινωνικής πολιτικής και ακολούθως με κάθε άλλη παροχή του Δήμου.

Στόχος είναι η μετάβαση από την κοινωνική φροντίδα στην κοινωνική συνοχή!

  ΚΕΠ Υγείας

Τα ΚΕΠ Υγείας  σκοπό έχουν την παροχή υπηρεσιών πρόληψης και προαγωγής της υγείας προς τους δημότες μας. Τα ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ αποτελούν για τον κάθε Δήμο, τον Κεντρικό Θεσμό Συντονισμού, και για τον Δημότη την απαραίτητη Υπηρεσία Μιας Στάσης, σε όλα τα θέματα που αφορούν τη Προληπτική Ιατρική. Η παρέμβαση των ΚΕΠ Υγείας στοχεύει στην ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με υπηρεσίες συντονισμού για παρεμβάσεις προληπτικών εξετάσεων και ενημέρωσης για την υγεία των δημοτών. Σήμερα έχει δημιουργηθεί δίκτυο δημοτικών Κέντρων Πρόληψης Υγείας “ΚΕΠ Υγείας” σε 100 Δήμους της Ελλάδας.

  Κοινωνικό Παντοπωλείο

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο λειτουργεί από το 2013 και έως το καλοκαίρι του 2015 εξυπηρετεί 972 οικογένειες που πλήττονται από την οικονομική και κοινωνική κρίση. Διανέμει δωρεάν τρόφιμα και αλλά είδη πρώτης ανάγκης με συχνότητα μια φορά κάθε δύο μήνες. Η προμήθεια αυτών των ειδών καλύπτεται κυρίως από τον προϋπολογισμό του Δήμου καθώς και από δωρεές – προσφορές κατοίκων και φορέων.

  Σχολική Κοινωνική Υπηρεσία

Οι τρεις Κεντρικοί Πυλώνες της Σχολικής Κοινωνικής Υπηρεσίας

 1. Ψυχοκοινωνική υποστήριξη και ευαισθητοποίηση γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών
 2. Παροχή σχολικού δεκατιανού γεύματος για οικονομικά ευάλωτες οικογένειες
 3. Ασφάλιση Ατυχημάτων για το παιδί στο σχολείο

  Προγράμματα Λογοθεραπείας – Εργοθεραπείας

Ο Δήμος Ν. Σμύρνης και η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης προκειμένου να αντιμετωπιστούν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες παιδιών – εφήβων ηλικίας από 2,5 έως 17 ετών αναφορικά με την Επικοινωνία (λόγο, ομιλία, αλληλεπίδραση, συμπεριφορά κ.α.) και το Έργο (δραστηριότητες καθημερινής ζωής, εκπαίδευση , κοινωνική συμμετοχή κ.α.) λειτουργούν εδώ και ένα χρόνο δύο δομές – παροχές που αφορούν την Λογοθεραπευτική και Εργοθεραπευτική παρέμβαση.

  Κοινωνικό Φαρμακείο

Το Κοινωνικό Φαρμακείο στοχεύει στην εξασφάλιση περίθαλψης των οικονομικά αδύναμων-ανασφαλίστων συμπολιτών μας με παροχή φαρμάκων και λοιπού υγειονομικού υλικού. Τα παρεχόμενα φαρμακευτικά είδη ανταποκρίνονται στους γενικά αποδεκτούς κανόνες υγιεινής και περίθαλψης.

  Κοινωνικά Συσσίτια

Το πρόγραμμα Κοινωνικά Συσσίτια έχει ως στόχο την κάλυψη πρωτογενών αναγκών διαβίωσης ενός μέρους των συμπολιτών μας οι οποίοι βρίσκονται στα όρια της ανέχειας. Εξυπηρετεί οικονομικά αδύναμους πολίτες, ασθενείς και μοναχικά άτομα. Τα γεύματα παρασκευάζονται λαμβάνοντας υπόψη τους διατροφικούς περιορισμούς των ωφελουμένων και διανέμονται δωρεάν σε καθημερινή βάση.

  Βοήθεια στο Σπίτι

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι κινητή μονάδα παροχής πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας. Αποτελεί κοινωνική υποστηρικτική υπηρεσία ολοκληρωμένης φροντίδας και εξυπηρέτησης, που παρέχεται κατ’ οίκον σε ηλικιωμένα μοναχικά άτομα και ΑμεΑ.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα της τρίτης ηλικίας που δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως και σε άτομα με κινητικές δυσκολίες και ειδικά προβλήματα, με προτεραιότητα αυτούς που ζουν μόνοι τους ή δεν έχουν την πλήρη φροντίδα της οικογένειας και που το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

  Ενεργός Δράση

Το πρόγραμμα εθελοντισμού «Ενεργός Δράση» επιδιώκει να ενθαρρύνει στην τοπική κοινωνία (άτομα, ομάδες, συλλόγους, επιχειρήσεις) τη διάθεση για ελεύθερη, χωρίς υποχρέωση αλλά και χωρίς αναμονή ανταπόδοσης, προσφορά για μεμονωμένα άτομα ή για κοινωνικά σύνολα που απειλούνται από κοινωνικό αποκλεισμό.

  Εθελοντική Αιμοδοσία

Το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Νέας Σμύρνης σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας και την Ομάδα Εθελοντών του Δήμου «Ενεργός Δράση» διοργανώνουν εθελοντική αιμοδοσία για την ενίσχυση της Δημοτικής Δανειστικής Τράπεζας Αίματος δύο φορές το χρόνο.

Παράλληλα ο Δήμος μας συμμετέχει στην Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Συλλόγων και Φορέων Εθελοντών Αιμοδοτών της Π.Ο.Σ.Ε.Α.

  Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη

Με σύνθημα “Eνα Bιβλίο Tαξιδεύει Ξανά”, οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να πάρουν και να αφήσουν τα βιβλία που επιθυμούν εντελώς δωρεάν. Μπορούν να φέρουν ένα βιβλίο χωρίς την υποχρέωση να πάρουν κάποιο άλλο και αντίστροφα. Αν έχετε διαβάσει ένα βιβλίο και θεωρείτε ότι είναι κρίμα να το αφήσετε να σκονίζεται στο ράφι της βιβλιοθήκης σας, έχετε τη δυνατότητα να το χαρίσετε στην Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη Εθελοντών του Δήμου Νέας Σμύρνης.

  Κοινωνική Ιματιοθήκη

Η Κοινωνική Ιματιοθήκη συστήνεται με ενεργό συμμετοχή των εθελοντών, μέσω της οποίας ρούχα καινούργια ή ελαφρώς μεταχειρισμένα σε καλή κατάσταση διατίθενται σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.

  Νομική Συμβουλευτική – Φοροτεχνική Υποστήριξη

Ο Δήμος Νέας Σμύρνης ενισχύοντας την ενεργό συμμετοχή των πολιτών με απώτερο σκοπό την ενδυνάμωση της κοινωνικής αλληλεγγύης και την κοινωνική συνοχή, ανέπτυξε δυο νέες εθελοντικές δράσεις.
Η ομάδα των Εθελοντών Δικηγόρων παρέχει νομική συμβουλευτική και η ομάδα των Εθελοντών Λογιστών παρέχει υπηρεσίες φοροτεχνικού ενδιαφέροντος δωρεάν σε ανέργους, ανασφάλιστους, ενταγμένους στις κοινωνικές δομές του Δήμου και οι συναντήσεις πραγματοποιούνται κατόπιν ραντεβού (τηλ.2132025882). Χώρος στέγασης των εθελοντικών δράσεων αποτελεί οίκημα στην οδό Αδριανουπόλεως 18.

  Δίκτυο Εθελοντών Ιατρών

Το Δίκτυο δημιουργήθηκε από τη συνεργασία του Δήμου με ειδικευμένους εθελοντές ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων όπως γενικό ιατρό, καρδιολόγο, πνευμονολόγο, ρευματολόγο, ορθοπεδικό φυσικοθεραπευτή κ.α.
Απευθύνεται σε κατοίκους που είναι άνεργοι, δεν έχουν ασφαλιστική ικανότητα και είναι ενταγμένοι στις κοινωνικές δομές (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Φαρμακείο, Συσσίτιο). Οι Εθελοντές Ιατροί δέχονται τους ωφελούμενους στο χώρο των Δημοτικών Ιατρείων κατόπιν ραντεβού (210 9370333).

  Γραφείο Συμβουλευτικής & Ψυχικής Υγείας

 • Συμβουλευτική στήριξη σε περιστατικά που πλήττονται από:
  • Διαταραχές άγχους.
  • Απώλεια (ζωής, εργασίας, κ.λ.π.) – πένθος.
  • Ψυχοσωματικές παθήσεις / συμπτώματα.
  • Έκτακτες συνθήκες: πτώχευση, δικαστικές εκκρεμότητες, φυλάκιση.
 • Συμβουλευτική Γονέων και Ζευγαριών.
 • Συμβουλευτική και Στήριξη Μεταναστών και Προσφύγων.
 • Συμβουλευτική και Στήριξη Οικογενειών μέσα από τη συνεργασία με τη σχολική κοινότητα.
 • Διασύνδεση με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες / φορείς.

  Κέντρο Πρόληψης “Ήλιος”

Το Κέντρο Πρόληψης «Ήλιος» είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε από τις τοπικές αυτοδιοικήσεις των Δήμων Νέας Σμύρνης και Αγίου Δημητρίου σε συνεργασία με τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).
Παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του στους δημότες-κατοίκους της Νέας Σμύρνης. Στελεχώνεται από ειδικά εκπαιδευμένους επιστήμονες σε θέματα εξαρτήσεων, πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας. Έχει ως στόχο την εφαρμογή προγραμμάτων πρωτογενούς πρόληψης της εξάρτησης.

  Κοινωφελής εργασία

Στο Δήμο Νέας Σμύρνης, η Κοινωφελής Εργασία ξεκίνησε να εφαρμόζεται σε συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες του Δήμου. Αρωγός στη δράση αυτή στέκεται η Υπηρεσία Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής (Υ. Ε. Κ. Α. ) του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει ως αποστολή, μεταξύ άλλων, τη συνδρομή και επίβλεψη ατόμων των οποίων η ποινή έχει μετατραπεί σε υποχρέωση παροχής κοινωφελούς εργασίας.

  Διάθεση προϊόντων πρώτης ανάγκης

Ο Δήμος Νέας Σμύρνης συμμετέχει στην Κοινωνική Σύμπραξη «Σύμπραξη Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα» που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για Απόρους (ΤΕΒΑ). Στόχος του Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για τους Άπορους (Ε.Π. ΕΒΥΣ) είναι η μείωση του αριθμού των ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή/και υφίστανται υλικές στερήσεις.

Έχοντας ως βασικό άξονα τις αυξημένες ανάγκες των πολιτών την περίοδο της κρίσης, ο Δήμος Νέας Σμύρνης συνδιοργανώνει στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας με Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Διάθεση Τροφίμων Χωρίς Μεσάζοντες. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί να απαλύνει τις συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βαρύνουν τους συμπολίτες μας

  Απαλλαγή από Δημοτικά Τέλη & Δημοτικό Φόρο

Η Απαλλαγή από τα Δημοτικά Τέλη και το Δημοτικό Φόρο αφορά νοικοκυριά οικονομικά αδύναμων, μακροχρόνια ανέργων, πολυτέκνων, τριτέκνων και μονογονεϊκών οικογενειών (απόκτηση τέκνων εκτός γάμου), ατόμων με αναπηρία, που διαμένουν στη Νέα Σμύρνη.