Η Ενορία του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Νέας Σμύρνης, δημιουργήθηκε το 1931, όταν ιδρύθηκε απ’ τον αρχιμανδρίτη π. Κύριλλο Δελλώφ, πρόσφυγα απ’ την Σμύρνη, το ομώνυμο παρεκκλήσι. Ο ίδιος τοποθέτησε στο παρεκκλήσι δύο εικόνες της Αγίας Παρασκευής, τις οποίες διέσωσε απ’ την Καταστροφή της Σμύρνης.

Ο μικρός ναΐσκος βρίσκεται αριστερά και κάτω από το Προσκοπείο, επί της οδού Ελ. Βενιζέλου και είναι ο πρώτος ναός ο οποίος λειτούργησε στη Νέα Σμύρνη «μεταλαμπαδευόμενος» από τη Σμύρνη, όπου λειτουργούσε ως «άγιασμα» από τον ιδρυτή του. H παρουσία του περνάει σχεδόν απαρατήρητη, καθώς βρίσκεται περίπου 70 μέτρα πιο ψηλά απ’ το νέο Ναό, ανάμεσα σε ένα ανθοπωλείο και σε ένα φαρμακείο με την αύλια είσοδό του να μοιράζεται μεταξύ της εκκλησίας και της Λέσχης Προσκόπων.

Στις 6 Ιανουαρίου 1940, ετέθη ο θεμέλιος λίθος του νέου Ιερού Ναού, ο οποίος είναι αφιερωμένος στη Αγία Oσιοπαρθενομάρτυρα Παρασκευή και στον Άγιο Απόστολο και Ευαγγελιστή Ιωάννη τον Θεολόγο, με σκοπό να τιμηθούν και οι δύο ομώνυμοι Ναοί της Μικρασιατικής Σμύρνης. Οι εργασίες συνεχίστηκαν μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1950, ενώ τα εγκαίνια αυτού του νέου Ναού έγιναν στις 4 Ιανουαρίου του 1962.

Ο Ναός πανηγυρίζει στις 26 Ιουλίου, ανήμερα της εορτής της Αγίας Παρασκευής.

Στην Ενορία αυτή λειτουργεί το «Σπίτι Γαλήνης» (οδ. Θεόγνιδος 10, τηλ. 210 – 9350151), το οποίο προσφέρει πολλές μερίδες φαγητού καθημερινά και έκτακτα βοηθήματα σε οικονομικά ασθενείς και άπορους συνανθρώπους μας.

Διεύθυνση: Οδός Ελευθερίου Βενιζέλου 135β, 171 23 Νέα Σμύρνη
τηλ: 210-9332237 |  fax: 210-9315045 |  χάρτης