Η λειτουργία των Βρεφονηπιακών Σταθμών αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Ιουλίου του επόμενου έτους, 5 ημέρες την εβδομάδα, από Δευτέρα έως Παρασκευή από 7.00 π.μ. έως 4.00 μ.μ.
Οι σταθμοί διακόπτουν την εργασία τους κατά τις επίσημες αργίες των Δημόσιων Υπηρεσιών, αλλά και κατά την περίοδο από 23/12 έως 7/1 (διακοπές Χριστουγέννων), καθώς και από Μ. Πέμπτη έως Κυριακή του Θωμά (διακοπές Πάσχα).

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ
Η προσέλευση των παιδιών ορίζεται από τις 7.00π.μ.- 9.00π.μ. αυστηρά.
Η αποχώρηση των παιδιών ορίζεται από τις 12.30μ.μ – 2.30μ.μ, ενώ για τα παιδιά που παραμένουν για ανάπαυση η αποχώρηση ορίζεται από τις 15.00μ.μ μέχρι τις 16.00μ.μ..
Οι γονείς και οι κηδεμόνες παραδίδουν τα παιδιά στις παιδαγωγούς τους από τις οποίες και τα παραλαμβάνουν. Τα παραπάνω χρονικά όρια είναι τα καταλυτικά. Η προϊσταμένη του σταθμού έχει δυνατότητα να τα προσαρμόσει, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών και τον αριθμό του προσωπικού.

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ
Η προσαρμογή είναι η εναρκτήρια παιδαγωγική δραστηριότητα.
Η ομαλή προσαρμογή του παιδιού στο νέο περιβάλλον του Παιδικού Σταθμού απαιτεί προσεκτική αντιμετώπιση.
Κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό εξέλιξης.
Η προσαρμογή του κάθε παιδιού γίνεται με προσωπική επαφή με τη παιδαγωγό.
Το αίσθημα της ασφάλειας, της κατανόησης και της αγάπης μας, μειώνει το άγχος του αποχωρισμού του παιδιού από το οικογενειακό περιβάλλον, και σιγά-σιγά το βοηθά να νιώθει σιγουριά στον καινούργιο χώρο που του προτείνουμε να ζήσει.

ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σε όλα τα τμήματα του Κέντρου Προσχολικής Αγωγής κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς:

  • Σε συνεργασία με τον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Ν. Σμύρνης πραγματοποιούνται αθλητικές δραστηριότητες από έμπειρους γυμναστές όπως: γυμναστική, ρυθμική, χοροί κ.α..
  • Σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ν. Σμύρνης, πραγματοποιούνται συναντήσεις ψυχολόγου με στόχο τη βελτίωση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, την στήριξη της οικογένειας, την πρόληψη ψυχοκοινωνικών προβλημάτων συμπεριφοράς κ.λ.π..
  • Στο πλαίσιο των παιδαγωγικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να παρακολουθούν επιλεγμένες θεατρικές παραστάσεις, κουκλοθέατρο, καραγκιόζη κλόουν κ.λ.π..
  • Διοργανώνονται γιορτές τα Χριστούγεννα, τις Απόκριες κατά την λήξη του έτους με έκθεση των εργασιών των παιδιών, σκετς, παιγνίδια κ.α.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

7.00-9.00
9.00-9.30
9.30-12.00
Παιχνίδια ελεύθερα στις ΓΩΝΙΕΣ
Μάζεμα παιχνιδιών / πλύσιμο-τουαλέτα / πρωινό γεύμα
Χωρισμός ομάδων
Επιμέρους δραστηριότητες στις Γωνιές
Παράλληλα εργαστήρια
Ατομικές δραστηριότητες ομάδων
Αυλή
Ελεύθερες δραστηριότητες
Οργανωμένες δραστηριότητες ανοιχτού χώρου
Παραμύθι
12.00-12.30
12.30-14.30
Πλύσιμο/Μεσημεριανό φαγητό
Οργανωμένες δραστηριότητες
Ομαδικά παιχνίδια
Προβολές – κουκλοθέατρο
Δραματοποιήσεις
Αναχώρηση παιδιών
14.30-15.45 Μεσημεριανή ξεκούραση
Αναχώρηση παιδιών – Λήξη

Το πλάνο είναι ενδεικτικό και όχι δεσμευτικό.

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Τους Παιδικούς Σταθμούς επισκέπτεται παιδίατρος ο οποίος παρακολουθεί τα παιδιά και τηρεί ιατρική καρτέλα για καθένα από αυτά.
Όταν το παιδί αρρωστήσει κατά την διάρκεια της λειτουργίας του Παιδικού Σταθμού ειδοποιούνται έγκαιρα οι γονείς του και το παραλαμβάνουν. Το παιδί παραμένει εκτός Παιδικού Σταθμού ως την πλήρη ανάρρωσή του. Η επιστροφή πρέπει να συνοδεύεται από βεβαίωση του θεράποντος παιδιάτρου.
Σε περίπτωση λοιμώδους νοσήματος οι γονείς υποχρεώνονται να ειδοποιήσουν αμέσως την προϊσταμένη του Παιδικού Σταθμού.
Θεραπευτικές αγωγές δεν χορηγούνται από το προσωπικό των σταθμών.
Σε περίπτωση εμφάνισης φθειρών, ειδοποιείται ο Παιδικός Σταθμός και το παιδί παραμένει για ένα τριήμερο στο σπίτι προκειμένου να αποφθειριασθεί εντελώς.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η διατροφή των παιδιών καλύπτεται υγιεινά και πλήρως από το Παιδικό Σταθμό σύμφωνα με επιλεγμένο διαιτολόγιο.
Η διατροφή των παιδιών, αποτελεί μέρος του ημερήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος και συμμετέχουν σε αυτή όλα τα παιδιά.
Στο Σταθμό δεν επιτρέπονται τσίχλες, γαριδάκια, καραμέλες κ.λ.π. γιατί εκτός του ότι είναι ανθυγιεινά, υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος όταν βρίσκονται στις τσέπες ή στις τσάντες τους.

ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ
Παρακαλούμε να ντύνετε τα παιδιά σας με άνετα ρούχα, κατά προτίμηση φόρμες. Θα πρέπει να αποφεύγετε να τους φοράτε τιράντες, ζώνες, παπούτσια με κορδόνια, καδένες – σκουλαρίκια γιατί αφενός υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος, αφετέρου εμποδίζουν τα παιδιά στην αυτοεξυπηρέτησή τους.