Τα αστικά κέντρα υποφέρουν από την κυκλοφοριακή συμφόρηση η οποία με την σειρά της αθροίζει υψηλές εκπομπές ρύπων επιβαρύνοντας σημαντικά το περιβάλλον αλλά και την δημόσια υγεία καθώς οι εκπομπές των ρύπων που προέρχονται από τις μεταφορές ευθύνονται περίπου για 400.000 πρόωρους θανάτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο προς τις πράσινες, φιλικές και προσβάσιμες πόλεις η Ευρώπη έχει αναθεωρήσει τον αρχικό στόχο των 1,8 εκατομμυρίων δημόσια προσβάσιμων φορτιστών σε 3 εκατομμύρια έως το 2030, δείχνοντας μια σαφή τάση για την διάδοση της ηλεκτροκίνησης.
Στο πλαίσιο της ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης σε ολόκληρη τη χώρα, την επέκταση της χρήσης οχημάτων χαμηλών και μηδενικών εκπομπών και με βάση το νόμο 4710/2020 «Προώθηση της ηλεκτροκίνησης και άλλες διατάξεις», οι μεσαίοι και μεγάλοι Δήμοι της χώρας υποχρεούνται να συντάξουν Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.).
Υπό το πρίσμα αυτό, ο Δήμος μας χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο να εκπονήσει το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων το οποίο αφορά στη χωροθέτηση δημοσίως προσβάσιμων σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (Η/Ο), και αντίστοιχα στη χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης Η/Ο, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου. Κύριος στόχος της δράσης είναι η ανάπτυξη υποδομών για την προώθηση της χρήσης οχημάτων χαμηλών ή μηδενικών ρύπων και η διαμόρφωση ολοκληρωμένου πλαισίου Ηλεκτροκίνησης.
Επιπλέον καθορίζεται η χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης και σημείων επαναφόρτισης Η/Ο δημοτικών και αστικών συγκοινωνιών, τουριστικών λεωφορείων, οχημάτων τροφοδοσίας, οχημάτων ΑΜΕΑ καθώς και οχημάτων μικροκινητικότητας όπως ποδήλατα και σκούτερ.
Η προτεινόμενη χωροθέτηση στον Δήμο μας έχει προκύψει έπειτα από διεξοδική μελέτη εναλλακτικών σεναρίων ενώ παράλληλα έχει ληφθεί υπόψη η πλήρης και επαρκής εξυπηρέτηση και κάλυψη των αναγκών των κατοίκων και των δημοτών καθώς και των επισκεπτών του Δήμου. Ειδικότερα, η προτεινόμενη χωροθέτηση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων έλαβε υπόψη το πλήρες φάσμα του δήμου, συμπεριλαμβανομένων σημείων τα οποία αποτελούν πόλους έλξης και παρουσιάζουν αυξημένη κίνηση, κεντρικές λειτουργίες του Δήμου όπως δημοτικές υπηρεσίες, σχολεία, υποδομές, εκκλησίες, πλατείες, κ.α.
Επιπροσθέτως, η επιλογή των σημείων χωροθέτησης των σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στα πλαίσια του ΣΦΗΟ λαμβάνει υπόψη την ασφαλή μετάβαση από και προς το δήμο, θεωρώντας ότι ο μετακινούμενος πρέπει να έχει τη δυνατότητα φόρτισης του αυτοκινήτου του σε κεντροβαρικά σημεία του Δήμου.
Η μελέτη του Δήμου Νέας Σμύρνης υπερκάλυψε τις προβλεπόμενες από το νόμο ελάχιστες απαιτήσεις και προδιαγραφές και κατέληξε σε ΣΦΗΟ χωροθέτησης 88 σημείων επαναφόρτισης και 137 θέσεων στάθμευσης όλων των κατηγοριών Ηλεκτρικών Οχημάτων σε νέους υπαίθριους χώρους και υφιστάμενες ή νέες παρόδιες θέσεις.
Με αυτόν τον τρόπο καλύπτεται ικανοποιητικά η αναμενόμενη μελλοντική αύξηση χρήσης Η/Ο καθώς και οι προβλεπόμενες αναθεωρήσεις/επικαιροποιήσεις του ΣΦΗΟ.
Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Νέας Σμύρνης, προέβη στην έγκριση του Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων του Δήμου, με την υπ’ αρ. 16/2022 Απόφασή της (ΑΔΑ: ΩΥΛΨΩΚ3-Η38) και στη συνέχεια το Σχέδιο διαβιβάστηκε από το Δήμο στο Τμήμα Ηλεκτροκίνησης του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και στον ΔΕΔΔΗΕ σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του χρηματοδοτικού προγράμματος.
Με την υλοποίηση του ΣΦΗΟ, ο Δήμος Νέας Σμύρνης δύναται να αναπτύξει ένα εκτεταμένο δίκτυο υποδομών φόρτισης σε όλο το εύρος του το οποίο θα αποτελέσει κεντρικό άξονα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και την καθιέρωση των «πράσινων» μετακινήσεων συνολικά, προκειμένου ο Δήμος μας να γίνει κλιματικά ουδέτερος.
Επισημαίνεται ότι θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να βελτιώνεται συνεχώς η ζωή των πολιτών μέσα από ολοκληρωμένες δράσεις και στρατηγικά σχεδιασμένες παρεμβάσεις που αποβλέπουν στην ανάδειξη και αποκατάσταση του περιβάλλοντος και την εξυπηρέτηση του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος. Με σαφή προσανατολισμό προς τη βιώσιμη αστική κινητικότητα και την πράσινη και αειφόρο ανάπτυξη ο Δήμος Νέας Σμύρνης προωθεί τις βιώσιμες μορφές μετακίνησης που σέβονται το περιβάλλον και τις επόμενες γενιές.