Από την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας στο τέλος Φεβρουαρίου, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών έδωσαν οδηγίες στους ΟΤΑ, προκειμένου να αντιμετωπισθεί με τον καλύτερο τρόπο η πανδημία και να θωρακισθεί η Υγεία των πολιτών.
Με απόφαση του Δημάρχου κ. Σ. Τζουλάκη συγκροτήθηκε άμεσα ειδική επιτροπή με ευρύτατη σύνθεση για τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού.
Για την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου προτεραιότητα υπήρξε και εξακολουθεί να υπάρχει, η σωματική και ψυχική υγεία, καθώς και η κάλυψη των βασικών κοινωνικών αναγκών των συμπολιτών μας.
Παράλληλα ελήφθησαν ειδικά μέτρα πρόληψης τόσο για τους πολίτες, όσο και για τους εργαζόμενους στις Δομές της Δ/νσης Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης.
Οι υπάλληλοι των Δομών του Δήμου, που ανεστάλη η λειτουργία τους όπως τα ΚΑΠΗ, οι Παιδικοί Σταθμοί, τα Γυμναστήρια, οι Σχολικές Επιτροπές, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών κ.λπ. εντάχθηκαν στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών της Κοινωνικής Πολιτικής.
Υπήρξε άμεση συνεργασία και τακτική επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, το Υπουργείο Εσωτερικών, την ΚΕΔΕ, την Περιφέρεια Αττικής και όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς για την αντιμετώπιση της αφανούς απειλής του κορονοϊού. Αξιοποιήθηκε η εθελοντική προσφορά τόσο από τους Δημοτικούς Συμβούλους, όσο και από Δημότες Εθελοντές, που επιθυμούσαν να συμμετέχουν στο Ειδικό Δημοτικό Πρόγραμμα, που καταρτίσαμε με την ονομασία: «Μένουμε στο Σπίτι» – «Κανένας μόνος του».
Συγκροτήθηκε άμεσα τηλεφωνικό κέντρο για την παραλαβή τηλεφωνικών αιτημάτων πολιτών, προκειμένου αυτοί να εξυπηρετηθούν στην αγορά και διανομή ειδών πρώτης ανάγκης, στην ένταξη στο Κοινωνικό Παντοπωλείο ή συσσίτιο, στη συνταγογράφηση και εκτέλεση συνταγών φαρμάκων , στην έκδοση πιστοποιητικών ΚΕΠ, στην ιατρική
συμβουλευτική, στη ψυχοκοινωνική στήριξη κ.λ.π. Ειδική μέριμνα λήφθηκε για τη σίτιση των αστέγων και εφόσον υπήρξε η συγκατάθεσή τους μπόρεσαν να στεγασθούν και να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους.
Ενισχύθηκαν οι Κοινωνικές Δομές:
– Το Βοήθεια Στο Σπίτι με νοσηλευτές και οικογενειακούς βοηθούς, καθώς και με τη διάθεση 3 αυτοκινήτων με οδηγούς.
– Η Κοινωνική Υπηρεσία με 8 κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους σε βαθμίδες.
– Το Κοινωνικό Παντοπωλείο με 2 ομάδες ετοιμασίας πακέτων (έκανε μεταφορά πακέτων σε πολίτες με περιορισμένη πρόσβαση).
– Τα Δημοτικά Ιατρεία με παιδίατρο των ΚΔΑΠ και ενισχύθηκε το τηλεφωνικό κέντρο τους.
– Το Κέντρο Κοινότητας για την υποδοχή αιτημάτων των πολιτών και τις απογευματινές ώρες.
– Στα πλαίσια του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι προγραμματίστηκαν και δημιουργήθηκαν 4 νέες ομάδες
παρέμβασης για τους ωφελούμενους.
Νέες Δράσεις πραγματοποιήθηκαν:
– Εκτός των 3 τακτικών αιμοδοσιών που πραγματοποιούνται κάθε ημερολογιακό έτος, πραγματοποιήθηκε έκτακτη αιμοδοσία στις 28-3-20 στο Πολυχώρο Γαλαξία με μεγάλη συμμετοχή πολιτών.
Επίσης ο Δήμος Ν. Σμύρνης συμμετείχε και σε διήμερη εθελοντική Αιμοδοσία, που πραγματοποιήθηκε στις 11και 12-4-20 στο Στάδιο και Φιλίας με τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και του Χαμόγελου του Παιδιού.
– Προωθήθηκε η άϋλη συνταγογράφηση από τα Δημοτικά Ιατρεία.
– Διανομή πακέτων αγάπης για το Πάσχα στους δικαιούχους του Κοινωνικού Συσσιτίου και του Βοήθεια στο Σπίτι.
– Πασχαλινά γεύματα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών.
Εγινε διανομή 200 γευμάτων το Μεγάλο Σάββατο και 200 την Κυριακή του Πάσχα.
Παραθέτουμε κάποιους ενδεικτικούς αριθμούς σχετικά με τη δράση των Κοινωνικών μας Δομών:
– Από τις 19 Μαρτίου έως σήμερα έγινε η καταγραφή και εξυπηρέτηση άνω των 350 αιτημάτων των πολιτών, που αφορούσαν αγορά και διανομή ειδών πρώτης ανάγκης, ένταξη στο Κοινωνικό Παντοπωλείο ή και το συσσίτιο, συνταγογράφηση, εκτέλεση συνταγών φαρμάκων, έκδοση πιστοποιητικών ΚΕΠ, ιατρική συμβουλευτική, ψυχοκοινωνική στήριξη κ.λπ.
– Αυξήθηκαν οι εξυπηρετούμενοι στο Κοινωνικό Παντοπωλείο σε 1127.
– Αυξήθηκαν οι εξυπηρετούμενοι του Κοινωνικού Φαρμακείου από 638 σε 740.
– Τα Κοινωνικά συσσίτια από 113 έγιναν 141 και για την κάλυψη των συσσιτίων των Εκκλησιών περίπου 200.
– Οι εξυπηρετούμενοι του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι αυξήθηκαν από 45 σε 173.
– Από 8/5/20 έως και 6/6/20 γίνεται στοχευμένη διανομή 400 μερίδων φαγητού (200 διπλές, μεσημεριανό-βραδυνό) ημερησίως σε ωφελούμενους των κοινωνικών δομών.
Η Κοινωνική μας Πολιτική, με τις κοινωνικές δομές και τις υπηρεσίες μας, στοχεύει στη στήριξη των συνανθρώπων μας κάνοντας πράξη την αλληλεγγύη και την προσφορά προς αυτούς με κάθε δυνατό τρόπο. H Κοινωνική Υπηρεσία λειτουργεί ως ένα one stop shop, όπου ο πολίτης έρχεται με ένα συγκεκριμένο αίτημα, αλλά παράλληλα μπορεί να διασυνδεθεί και να επιλέξει και άλλες υπηρεσίες.
Κατά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού παρά τους υψηλούς στόχους κάλυψης των κοινωνικών αναγκών, που έθεσε η Κοινωνική Υπηρεσία, δεν παρέλειψε να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία της υγείας και την υποστήριξη των πολιτών.
Ήδη είχαν ληφθεί προληπτικά μέτρα για τους εργαζόμενους πριν ακόμη εκδοθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από την Κυβέρνηση. Σε συνεργασία με τον Γιατρό Εργασίας λήφθηκε ειδική μέριμνα για την προστασία των στελεχών των υπηρεσιών μας, που είναι ΑμεΑ ή ασθενείς με χρόνια νοσήματα.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου και τους διατεθειμένους υπαλλήλους στην Κοινωνική Υπηρεσία, οι οποίοι με τον καλύτερο τρόπο ανιδιοτελώς προσέφεραν τους εαυτούς τους για την εξυπηρέτηση και στήριξη των συμπολιτών μας, που είχαν ανάγκη. Παρέβλεψαν ακόμη και τους κινδύνους, που υπήρχαν και υπάρχουν ακόμη, τόσο για την προσωπική τους υγεία, όσο και γι’ αυτήν των οικογενειών τους. Συγχαρητήρια σε όσους υπερέβησαν τους εαυτούς τους, βλέποντας την εργασία τους καθαρά και μόνο ως λειτούργημα.
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε, ότι στην κρίση του κονονοϊού κανένας πολίτης δεν ήταν μόνος του, επειδή η Κοινωνική Υπηρεσία και ο Δήμος έπραξαν στο ακέραιο το κοινωνικό τους έργο.
Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΓΙΑΤΖΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ