(Φωτό: Οι αποθήκες της αγγλικής σιδηροδρομικής εταιρείας του Αϊδινίου απέναντι από το τελωνείο της Σμύρνης.)
Φέτος συμπληρώνονται 90 χρόνια από την ίδρυση της πόλης μας.
Μέσα απ’ αυτή τη σελίδα, θα κάνουμε μια αναδρομή (σε συνέχειες) στην ιστορία, όχι μόνο της πόλης μας, αλλά και της Σμύρνης, απ’ όπου ξεκίνησαν όλα.
Θα ξεκινήσουμε από τα προϊστορικά χρόνια και θα φτάσουμε στο σήμερα…
Οδηγός μας, το Λεύκωμα της πόλης μας «Νέα Σμύρνη, από την καταστροφή στη δημιουργία», του οποίου η δεύτερη έκδοση κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες.
Η Μικρασιατική επιχείρηση
Στα υψίπεδα της μικρασιατικής ενδοχώρας γράφτηκε ένα αληθινό πολεμικό έπος, καθώς οι γενναίοι αυτοί άνδρες πολεμώντας ασταμάτητα, προήλασαν κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες έως τον ποταμό Σαγγάριο, λίγο έξω από την Άγκυρα.
Μερικούς μήνες αργότερα (14 Αυγούστου 1922), ο καταπονημένος ελληνικός στρατός δεν θα αντέξει την τουρκική αντεπίθεση και το μέτωπο θα καταρρεύσει.
Η τελευταία πράξη του δράματος θα παιχτεί στη Σμύρνη, όπου ο χριστιανικός πληθυσμός θα υποστεί αβοήθητος τις τουρκικές βαναυσότητες και η όμορφη πόλη θα παραδοθεί στις φλόγες.
Στην καταστροφή της Σμύρνης, τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο του 1922, θα συμπυκνωθεί η τραγωδία ολόκληρου του μικρασιατικού ελληνισμού.
Η φωτιά ξεκίνησε στην αρμένικη συνοικία και πολύ σύντομα επεκτάθηκε σε όλες σχεδόν τις ελληνικές γειτονιές.
Χιλιάδες Σμυρνιοί συγκεντρώθηκαν στην προκυμαία, κυνηγημένοι από τους Τούρκους και τις φλόγες. Εκεί έλαβαν χώρα απίστευτες σκηνές φρίκης, σφαγών και αποτροπιασμού υπό τα βλέμματα των πληρωμάτων των συμμαχικών πλοίων.
Στις 3/15 Αυγούστου, ο Νουρεντίν μπέης, ο Τούρκος διοικητής της Σμύρνης, εξέδωσε διάταγμα με το οποίο έδινε προθεσμία δύο εβδομάδων για την αναχώρηση του ελληνικού πληθυσμού εξαιρουμένων των ανδρών μεταξύ 18 και 45 ετών, που έπρεπε να παραμείνουν στην πόλη έως το τέλος των εχθροπραξιών.
Μετά το διάταγμα του Νουρεντίν, οι βιαιότητες κορυφώθηκαν.
Όσοι από τους αιχμαλώτους δεν εξοντώθηκαν αμέσως, οδηγήθηκαν σε ατέλειωτες πορείες προς τα βάθη της Τουρκίας, από όπου πολύ λίγοι κατόρθωσαν να επιστρέψουν.