Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού και το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, Κέντρο Μοριακής Βιολογίας Ενόπλων Δυνάμεων, οι πολίτες που θέλουν ν’ αναγνωρίσουν μέσω ανάλυσης DNA τα λείψανα των πεσόντων συγγενών τους κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, θα πρέπει να δώσουν δείγμα αίματος (οι ίδιοι ή κάποιος άλλος συγγενής τους).
Ειδικότερα, η λήψη αίματος μπορεί να γίνει από:
α. Μητρική “γραμμή”
1.Από αδελφό/ή του πεσόντος, ο/η οποίος/α να προέρχεται από την ίδια μητέρα.
2.Από παιδί της αδελφής του πεσόντος (ανιψιός – ανιψιά).
3.Από παιδί (αγόρι – κορίτσι) της εξαδέλφης του πεσόντος, της οποίας η μητέρα να είναι αδελφή της μητέρας του πεσόντος.
4.Από παιδί της κόρης της αδελφής του πεσόντος.
Β. Πατρική “γραμμή”
1.Από αδελφό του πεσόντος, ο οποίος να προέρχεται από τον ίδιο πατέρα.
2.Από υιό του πεσόντος.
3.Από υιό του αδελφού του πεσόντος (ανιψιός).
4.Από εξάδελφο του πεσόντος (υιός του αδελφού του πατέρα του) ή από τον υιό του ως άνω εξαδέλφου του.
Η αιμοληψία, για τους κατοίκους του Ν. Αττικής θα γίνεται στο 401 ΓΣΝΑ, κατόπιν τηλεφωνικής προσυνεννόησης.
Για τις άλλες περιοχές θα γίνεται σε στρατιωτικούς ή αν δεν υπάρχουν σε κρατικούς υγειονομικούς σταθμούς. Στη συνέχεια, τα δείγματα αίματος θα πρέπει με μέριμνα των ενδιαφερομένων να αποστέλλονται στο 401 ΓΣΝΑ/ Κέντρο μοριακής βιολογίας, με εταιρεία ταχυμεταφοράς (Courier). Εξυπακούεται ότι και οι εκτός Ν. Αττικής ευρισκόμενοι, μπορούν αν το επιθυμούν, να προσέρχονται στο 401 ΓΣΝΑ για την αιμοληψία.
Παράλληλα, υπάρχει έντυπο συγκατάθεσης των συγγενών, που το συμπληρώνουν και το επιστρέφουν υπογεγραμμένο στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο.
Επίσης, οι συγγενείς θα είναι καλό να γνωστοποιήσουν αν γνωρίζουν τον τόπο που βρίσκονται τα λείψανα του συγγενούς τους.
Το αίμα που θα ληφθεί, θα αποθηκευτεί σε ειδική τράπεζα και αν απαιτηθεί, θα διαφυλαχθεί και θα καταχωρηθεί στο Κέντρο Μοριακής Βιολογίας Ε.Δ. Το γενετικό υλικό θα χρησιμοποιηθεί μόνο για εξειδικευμένες αναλύσεις, που θα έχουν ως στόχο τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων ή/και την αναγνώριση της ταυτότητας των λειψάνων αγνοουμένων και πεσόντων. Τα αποτελέσματα των γενετικών αναλύσεων που θα γίνουν, θα καταχωρούνται σε προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εμπιστευτικά μόνο από το προσωπικό του Κέντρου και του αντίστοιχου Επιτελείου για τους παραπάνω σκοπούς.
Τηλέφωνα επικοινωνίας για οποιαδήποτε πληροφορία: 6983505856 2682022132, Μιχ. Πολυμιάδης ή στον υπεύθυνο του έργου, γιατρό του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Παν. Μενούνο 210-7494749.