Ο Δήμος Νέας Σμύρνης, κατά την πάγια τακτική των τελευταίων χρόνων, προχώρησε από την αρχή του καλοκαιριού στις απαραίτητες ενέργειες για την πρόληψη και την προστασία των πολιτών από τα κουνούπια.
Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Πρασίνου κ. Διονύση Κονιδάρη «από τις αρχές Ιουνίου ο Δήμος μας έχει προβεί σε ψεκασμούς καταπολέμησης των κουνουπιών, ακόμα και αυτών που μεταφέρουν τον ιό του “Δυτικού Νείλου”, στην ευρύτερη περιοχή».
Λίγα λόγια για την λοίμωξη που προέρχεται από τον ιό του Δυτικού Νείλου:
Το 80% των ατόµων που µολύνονται παραµένουν ασυµπτωµατικοί, το 20% εµφανίζουν ήπια νόσο (πυρετό, πονοκέφαλο, αδυναµία, πόνους στους µυς και τις αρθρώσεις, εµέτους και µερικές φορές δερµατικά εξανθήµατα και διόγκωση των λεµφαδένων. Τα συµπτώµατα εξαφανίζονται σε 4-7 ηµέρες χωρίς να αφήσουν κατάλοιπα), ενώ λιγότεροι από 1 στους 100 ασθενείς εµφανίζουν σοβαρή κλινική νόσο, που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστηµα (πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαµψία αυχένα, απάθεια, αποπροσανατολισµό, κώµα, τρόµο, σπασµούς, µυϊκή αδυναµία και παράλυση).
Μετά το τσίµπηµα του κουνουπιού µεσολαβούν συνήθως 2-14 ηµέρες (χρόνος επώασης) µέχρι την εµφάνιση των συµπτωµάτων. Συνήθως διαρκούν µερικές µέρες, αν και µερικές φορές η διάρκεια είναι µεγαλύτερη. ∆εν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη λοίµωξη από τον ιό. Στις ηπιότερες περιπτώσεις ο πυρετός και τα άλλα συµπτώµατα περνούν µόνα τους, ενώ στα πιο σοβαρά περιστατικά, που χρειάζεται να νοσηλευτούν, χορηγείται υποστηρικτική θεραπεία (χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών, πιθανή εισαγωγή σε µονάδα εντατικής θεραπείας για µηχανική αναπνευστική υποστήριξη κ.λπ.).
Μέτρα προστασίας:
1. Χρήση εντοµοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρµα και πάνω από τα ρούχα.
2. Χρήση εντοµοκτόνων στον αέρα. Περιέχουν πυρεθρινοειδή (π.χ. περµεθρίνη), ουσίες που προσβάλλουν το νευρικό σύστηµα των εντόµων και τα αποπροσανατολίζουν. Κυκλοφορούν στο εµπόριο στις εξής µορφές: αερόλυµα (αεροζόλ), ταµπλέτες, εξατµιζόµενο διάλυµα, σπιράλ («φιδάκια») κ.λπ.
3. Προσοχή κατά τις σηµαντικότερες ώρες έκθεσης στα τσιµπήµατα. Τα περισσότερα είδη κουνουπιών που µεταφέρουν τον ιό τσιµπούν από το σούρουπο µέχρι το χάραµα.
4. Χρήση κατάλληλων ενδυµάτων. Ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώµα (µακριά µανίκια και παντελόνια). Πιο αποτελεσµατικά είναι τα ανοιχτόχρωµα και φαρδιά ρούχα.
5. Συχνά λουτρά καθαριότητας για την αποµάκρυνση του ιδρώτα.