Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας προγραμματίζει την ενεργοποίηση Προγράμματος για την «Εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων – ΤΠΣ» στο σύνολο της χώρας. Τα ΤΠΣ συνιστούν το 1ο επίπεδο του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας, και το πιο σημαντικό, δεδομένου ότι σε αυτό το επίπεδο καθορίζονται οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης κάθε Δημοτικής Ενότητας. Η χρηματοδότηση του Προγράμματος θα καλυφθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ή/και πόρους του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και η αποπληρωμή του θα γίνει από το ΥΠΕΝ. Συνεπώς, οι δήμοι δεν θα έχουν οικονομική επιβάρυνση.
Η υλοποίησή του Προγράμματος θα είναι σταδιακή και θα προωθηθεί κατά «φάσεις ανάθεσης μελετών».
Ο Δήμος Νέας Σμύρνης έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή του στο Πρόγραμμα, υποβάλλοντας Αίτημα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος και Συνημμένη Τεχνική Έκθεση με τα ακόλουθα κριτήρια:
(α) αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και πιέσεις της ΔΕ (ενδεικτικά αναφέρονται: επενδυτικό ενδιαφέρον από ιδιώτες, προγραμματισμένη μεγάλη δημόσια επένδυση, ύπαρξη ή σχεδιασμός ολοκληρωμένης εδαφικής στρατηγικής / επένδυσης, έντονη οικοδομική δραστηριότητα)
(β) περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της ΔΕ, από άποψη φυσικού, πολιτιστικού και ανθρωπογενούς Περιβάλλοντος (ενδεικτικά αναφέρονται: περιοχές εντός σχεδίου με πολύ υψηλές πυκνότητες, μεγάλες ελλείψεις σε κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους (…)
Σημειώνουμε ότι ο Δήμος Νέας Σμύρνης συμμετέχει μαζί με τον Δήμο Αθηναίων και τον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) της Αθήνας, που εντάσσεται στο ΕΠ Αττικής 2014-2020 και υλοποιεί το έργο με τίτλο: «Βελτίωση και Αποκατάσταση Υπερτοπικού Άξονα οδού Αιγαίου – Κράτητος».
Στους στόχους της χωρικής στρατηγικής περιλαμβάνονται η με κοινωνικούς όρους βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών και η διατήρηση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος με βάση την αειφόρο προσέγγιση της αναπτυξιακής διαδικασίας και κατ επέκταση τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης και απασχόλησης. Η Περιοχή Παρέμβασης της Ο.Χ.Ε. Αθήνας παρουσιάζει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που προσδίδουν ειδική αναπτυξιακή δυναμική. Αποτελεί την καρδιά της μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας στην οποία συγκεντρώνονται οι περισσότερες δραστηριότητες εθνικής και διεθνούς εμβέλειας από κάθε άλλη περιοχή της χώρας.
Συγκεκριμένα, η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Αθήνας εστιάζει σε συγκεκριμένες ανάγκες και προκλήσεις που έχουν χωρικό εντοπισμό και προτείνονται δράσεις με ολοκληρωμένο χαρακτήρα που λαμβάνουν υπόψη και στοχεύουν στη βελτίωση των οικονομικών, περιβαλλοντικών / κλιματικών και κοινωνικών / δημογραφικών συνθηκών.
Το έργο με τίτλο: «Βελτίωση και Αποκατάσταση Υπερτοπικού Άξονα οδού Αιγαίου – Κράτητος» στοχεύει στη βελτίωση της λειτουργικότητας, της προσβασιμότητας και της αισθητικής αναβάθμισης των κοινοχρήστων χώρων και των οδών εσωτερικού δικτύου γειτονιών της περιοχής παρέμβασης. Η χρήση φωτοκαταλυτικών και υψηλής ανακλαστικότητας υλικών τόσο του χώρου κίνησης-στάσης οχημάτων όσο και αυτής των πεζών αποτελεί μια από τις συνιστώσες για την επίτευξη της αστικής αειφορίας και θα συντελέσει στην αποδόµηση των αερίων κυκλοφοριακών ρύπων, με τον περιορισμό του φαινομένου της αστικής θερμονησίδας και κατά συνέπεια στη βελτίωση του μικροκλίματος στο δοµηµένο αστικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.
Η αισθητική ενοποίηση του κοινόχρηστου χώρου της περιοχής με το άλσος της Νέας Σμύρνης επιδιώκει την αισθητική ενοποίηση του κοινόχρηστου χώρου της περιοχής με το άλσος της Νέας Σμύρνης και στοχεύει στην αρμονική συνεξέλιξη ανθρώπινων συστημάτων και περιβαλλοντικών συστημάτων που θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά και πολλαπλασιαστικά στο αστικό μέγεθος,
Κατά συνέπεια, η ύπαρξη της ολοκληρωμένης εδαφικής στρατηγικής της ΟΧΕ Αθήνας και η υλοποίηση του έργου με τίτλο: «Βελτίωση και Αποκατάσταση Υπερτοπικού Άξονα οδού Αιγαίου – Κράτητος» μας εντάσσει στο κριτήριο (α) με τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Αφετέρου, ο Δήμος Νέας Σμύρνης κατατάσσεται συμπληρωματικά και στο κριτήριο που αφορά σε (β) περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά, από άποψη φυσικού, πολιτιστικού και ανθρωπογενούς Περιβάλλοντος ως περιοχή εντός σχεδίου με πολύ υψηλές πυκνότητες, μεγάλες ελλείψεις σε κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους.
Ο Δήμος Νέας Σμύρνης έχει Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο με το ΦΕΚ520Δ/1987 που ακολουθούσε τους άξονες του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής του 1985 με ανάγκες που προέκυπταν από δημογραφικά στοιχεία του 1981. Στη συνέχεια, μέσω των στρατηγικών κατευθύνσεων ΡΣΑ/2014 έχει προβλεφθεί ότι η Νέα Σμύρνη, ως Δημοτικό Κέντρο, που ανήκει στην Χωρική Ενότητα Λεκανοπεδίου / Πολεοδομικού Συγκροτήματος Αθήνας – Πειραιά, οφείλει να λειτουργήσει ως τοπικός μοχλός ανάπτυξης. Η ΕΛΣΤΑΤ στην απογραφή του 2011 κατέγραψε 73000 κατοίκους περίπου και όλο το ανθρωπογενές περιβάλλον, αποδείχτηκε ιδιαίτερα επιφορτισμένο.
Μετά από 10 πλέον χρόνια, η Νέα Σμύρνη καταγράφει πληθυσμιακή αύξηση, μεγαλύτερη πυκνότητα κατοίκησης και δόμησης, υψηλό κυκλοφοριακό φορτίο λόγω της πυκνής δόμησης, όπου παρατηρείται υποβάθμιση της ποιότητας στην αστική ζωή και ελλείψεις σε κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους. Δημιουργήθηκαν επομένως νέες συνθήκες στα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα και διαμορφώθηκαν νέες απαιτήσεις, είτε αυτές αφορούν χρήσεις γης, είτε ανάγκες κοινωφελών εγκαταστάσεων και κοινοχρήστων χώρων, είτε κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, είτε ακόμα αλλαγής του συντελεστή δόμησης.
Κατά συνέπεια η αναγκαιότητα εκπόνησης ενός νέου ΤΧΣ είναι απαραίτητη ώστε με τις νέες προδιαγραφές και χρήσεις, να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της πόλης και να εξασφαλιστούν η οικονομία και η κοινωνική συνοχή της.