(Φωτό: Σύμβαση μεταξύ του ελληνικού κράτους και της γαλλικής εταιρείας Boulevard Haussmann σχετικά με την ανέγερση της Νέας Σμύρνης, 1930.)
Φέτος συμπληρώνονται 90 χρόνια από την ίδρυση της πόλης μας.
Μέσα απ’ αυτή τη σελίδα, θα κάνουμε μια αναδρομή (σε συνέχειες) στην ιστορία, όχι μόνο της πόλης μας, αλλά και της Σμύρνης, απ’ όπου ξεκίνησαν όλα.
Θα ξεκινήσουμε από τα προϊστορικά χρόνια και θα φτάσουμε στο σήμερα…
Οδηγός μας, το Λεύκωμα της πόλης μας «Νέα Σμύρνη, από την καταστροφή στη δημιουργία», του οποίου η δεύτερη έκδοση κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες.
Το βασιλικό διάταγμα ≪Περί αναγνωρίσεως αντιπροσώπων της τέως Κοινότητος και Εκκλησιαστικής Επαρχίας Σμύρνης≫, που εκδόθηκε τον Αύγουστο του 1923, ανασύστησε, έστω και προσωρινά, την Κοινότητα της Σμύρνης αναγνωρίζοντας την Τοποτηρητεία της Ιεράς Μητρόπολης Σμύρνης, τη Δημογεροντία και την Κεντρική Επιτροπή Σμυρναίων.
Η τελευταία είχε επικεφαλής τον αρχιμανδρίτη Β. Παπαδόπουλο και μέλη τους Α. Ψαλτώφ, Δ. Βουδούρογλου, Ι. Τοκάζογλου, Β. Κεσίσογλου, Γαληνό Παλαιολόγο, Κ. Λιτζερόπουλο, Μ. Σεϊζάνη, Π. Πιττακό, Π. Κασάπογλου, Στ. Σεφεριάδη, Σωκρ. Σολομωνίδη, Στ. Ιορδανίδη, Χρ. Αθανασούλη και Σ. Γεωργιάδη.
Βασικές της αρμοδιότητες ήταν η εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων της Επαρχίας Σμύρνης, η εξασφάλιση των περιουσιακών της δικαιωμάτων και η περι- και η μέριμνα για τη στέγαση των προσφύγων. Ο Ορφανίδης περιγράφει την αναπτέρωση που επέφερε στο ηθικό των Σμυρναίων προσφύγων η θεσμοθέτηση της Τοποτηρητείας:
≪Εν εκ των πρώτων καρποφόρων αποτελεσμάτων της συστάσεως της Τοποτηρητείας ήτο η αναπτέρωσις του ηθικού των προσφύγων, οίτινες βλέποντες τον Τοποτηρητήν να συνεχίζη την δράσιν αυτού εν Αθήναις, ως έπραττε τούτο εν Σμύρνη, ησθάνοντο μεγίστην ανακούφισιν εκ της επιδεικνυόμενης προς αυτούς υπό της Εκκλησίας και του Κράτους τοιαύτης στοργής. Διά τούτο επωνόμασαν την Τοποτηρητείαν Σμύρνης “Προσφυγικήν Μητρόπολιν”. Ο δε Τοποτηρητής, εν ακμή ων της ηλικίας και της δράσεως αυτού, δεν έπαυεν από πρωίας μέχριν εσπέρας δεχόμενος αυτούς και συλλέγων πληροφορίας περί των διαφόρων ζητημάτων αυτών≫.