(Φωτο: Το πολυσύχναστο λιμάνι της ιωνικής μητρόπολης.)
Φέτος συμπληρώνονται 90 χρόνια από την ίδρυση της πόλης μας.
Μέσα απ’ αυτή τη σελίδα, θα κάνουμε μια αναδρομή (σε συνέχειες) στην ιστορία, όχι μόνο της πόλης μας, αλλά και της Σμύρνης, απ’ όπου ξεκίνησαν όλα.
Θα ξεκινήσουμε από τα προϊστορικά χρόνια και θα φτάσουμε στο σήμερα…
Οδηγός μας, το Λεύκωμα της πόλης μας «Νέα Σμύρνη, από την καταστροφή στη δημιουργία», του οποίου η δεύτερη έκδοση κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες.
Το πολυεθνικό πρόσωπο της Σμύρνης αποτελούσε το κύριο χαρακτηριστικό της πόλης.
Στη διαμόρφωση όμως της φυσιογνωμίας αυτής καθοριστική ήταν και η συνεισφορά του Ελληνισμού.
Οι Έλληνες αποτελούσαν τη σημαντικότερη εθνική κοινότητα, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.
Το μεγαλύτερο τμήμα των κατοίκων της πόλης, γύρω στους 150.000, μιλούσε Ελληνικά, πίστευε στο ορθόδοξο δόγμα και σε γενικές γραμμές διατηρούσε υψηλό οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο.
Οι Έλληνες της Σμύρνης είχαν συναίσθηση της ισχυρής θέσης τους στην πόλη, την οποία οι ίδιοι οι Οθωμανοί αποκαλούσαν «άπιστη Σμύρνη». Ο ορθόδοξος πληθυσμός είχε αρχίσει να νιώθει τμήμα της Ελλάδας πολύ πριν ο ελληνικός στρατός αποβιβαστεί στην ιωνική πρωτεύουσα. Οι Σμυρναίοι παρακολούθησαν από κοντά την εξέλιξη της μικρασιατικής επιχείρησης, πανηγυρίζοντας τις στρατιωτικές επιτυχίες και αγωνιώντας όταν το τέλος έγινε ορατό.
Τα μέλη της ελληνικής κοινότητας συμμετείχαν στις κοινωνικές εκδηλώσεις και γιόρταζαν με λαμπρότητα τις θρησκευτικές γιορτές, που συχνά είχαν και εθνική σημασία. Η ανώτερη τάξη έλαμπε στους αποκριάτικους χορούς που δίνονταν στις αριστοκρατικές λέσχες, παρακολουθούσε τις ιπποδρομίες και τις παραστάσεις της όπερας και διοργάνωνε κάθε είδους φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.
Ο λαός διασκέδαζε στα καφενεία με τους ξακουστούς παιχνιδάτορες και στα μεγάλα θρησκευτικά πανηγύρια.
Εντύπωση προκαλεί η ελευθερία με την οποία οι Σμυρνιοί γιόρταζαν το Πάσχα πυροβολώντας στον αέρα και ψάλλοντας δημόσια τον ελληνικό εθνικό ύμνο.
Όπως σημειώνει, στα 1887, ο περιηγητής L. de Launay, «καίγοντας πυρίτιδα οι Έλληνες της Σμύρνης εκδηλώνουν τη χαρά τους για την ανάσταση του Κυρίου που, για αυτούς ,έχει και την έννοια της ανάστασης του Έθνους».