Το θέμα της προσβασιμότητας στις πόλεις μας σήμερα προβάλλει διεθνώς ως ένα φλέγον ζήτημα, καθώς διάφορες κοινωνικές ομάδες αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα (εμποδιζόμενα άτομα). Στην κατηγορία των εμποδιζόμενων ατόμων ανήκουν τα άτομα με πρόβλημα όρασης, τα άτομα με κινητικές αναπηρίες, οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι εγκυμονούσες, άτομα με μειωμένη ικανότητα χωρικής αντίληψης, αλλά ακόμη και τα άτομα που μεταφέρουν νήπια σε καροτσάκι. Για τις ομάδες αυτές προωθείται ένας ειδικός σχεδιασμός που θα παρέχει ειδικά βοηθήματα προσανατολισμού και/ή κινητικότητας, που θα συμβάλουν σημαντικά στην ανεμπόδιστη κίνησή τους μέσα στον αστικό χώρο.

Ο Δήμος Νέας Σμύρνης, αντιλαμβανόμενος την ανάγκη επίλυσης ενός μεγάλου αριθμού προβλημάτων άμεσα συνυφασμένων με την προσβασιμότητα των πολιτών εκπονεί Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.), βάσει του Ν. 4819/2021 με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Στόχος του Σ.Α.Π. είναι να προσδιορίσει τις απαιτούμενες παρεμβάσεις, ώστε να δημιουργείται ένα δίκτυο προσβάσιμων μετακινήσεων προς τις βασικές κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις σύμφωνα με την αρχή της «προσβάσιμης αλυσίδας».

Μέσα από το Σ.Α.Π. εντοπίζονται τα κύρια σημεία που χρειάζονται παρεμβάσεις, σε βασικούς δρόμους, σε δημόσιους χώρους (πλατείες, πάρκα, κ.ά.) και δημόσια κτίρια, ώστε αυτά να γίνουν προσβάσιμα σε όλους τους κατοίκους και επισκέπτες και ειδικότερα για όλα τα άτομα με αναπηρία και τα εμποδιζόμενα άτομα (ηλικιωμένοι, εγκυμονούσες, κ.ά.).

Πρόκειται για ένα στρατηγικό σχέδιο που περιλαμβάνει το σύνολο διαμορφώσεων, επεμβάσεων και κατασκευών που θα διασφαλίζουν την βέλτιστη δυνατή προσβασιμότητα των πολιτών προς και από τους δημόσιους, κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους και κτίρια εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Νέας Σμύρνης, μέσω μιας συνεχούς, ανεμπόδιστης ροής – ενός δικτύου που θα λειτουργεί σαν μια αδιατάρακτη αλυσίδα.

Κατά την παρούσα φάση έχει εκπονηθεί και υποβληθεί στον Δήμο το Παραδοτέο Π.1 που αφορά στην «Ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης» και στον προκαταρκτικό καθορισμό των απαραίτητων παρεμβάσεων εξασφάλισης της προσβασιμότητας, των υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων συμπεριλαμβανομένων των δικτύων πεζής μετακίνησης, των οδεύσεων διαφυγής, χώρων εκτόνωσης, σημείων προσωρινής περίθαλψης και σημείων καταφυγής των πολιτών εντός των διοικητικών τους ορίων.

Οι προτάσεις του Σ.Α.Π. ενσωματώνονται σε άλλα στρατηγικά σχέδια και προγράμματα του Δήμου.

Στον επόμενο σύνδεσμο μπορείτε να ενημερωθείτε για τις προτεινόμενες διαδρομές, τους βασικούς δημόσιους χώρους και τα κτίρια σε όλον τον Δήμο, για τα οποία προτείνονται παρεμβάσεις για τη βελτίωση της προσβασιμότητάς τους, καθώς και να καταθέσετε τις απόψεις σας.

https://forms.gle/CFLPPHGedayewwGX7

Σας καλούμε, λοιπόν, να αναφέρετε τυχόν επιπλέον οδούς στην πόλη μας, αλλά και σημεία ενδιαφέροντος στα οποία εντοπίζετε προβλήματα και εμπόδια στην μετακίνησή σας ως πεζός, συμβάλλοντας έτσι στον καλύτερο δυνατό σχεδιασμό για την επίλυση των θεμάτων προσβασιμότητάς τους.

 

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την 31η Ιουλίου 2024.