Ο Εξωραϊστικός – Εκπολιτιστικός – Αθλητικός Σύλλογος “Ο Φάρος” Ν. Σμύρνης ιδρύθηκε το 1934, όταν οι κάτοικοι της συνοικίας Φάρος, στην Άνω Νέα Σμύρνη, αποφάσισαν να ιδρύσουν τον ομώνυμο σύλλογο, με σκοπό να επιδιώξουν την ένταξη της περιοχής τους στην τότε κοινότητα Νέας Σμύρνης, να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης και να εξωραϊσουν τη συνοικία.
Ο Σύλλογος παρουσίασε έντονη δράση στα τελευταία προπολεμικά και στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια και πέτυχε τον πρωταρχικό του στόχο: Να ενταχθεί η συνοικία στο Δήμο. Ακολούθως, οι δραστηριότητές του είχαν κυρίαρχα πολιτιστικό χαρακτήρα: Χοροεσπερίδες, εκδρομές, έκδοση ημερολογίου, διοργάνωση λαϊκών αγώνων δρόμου. Κατάφερε να αποτελέσει πόλο συσπείρωσης των κατοίκων της περιοχής, ενώ από τότε, διοργανώνει ετήσια εκδήλωση στη μνήμη των σφαγιασθέντων από τους Γερμανούς 114 κατοίκων της περιοχής, στο μπλόκο του Φάρου, στις 9 Αυγούστου 1944.
Για πολλά χρόνια, τα γραφεία του Συλλόγου ήταν στην οδό Αρτάκης, κοντά στην πλατεία του Φάρου. Από το 2006 στεγάζεται σε κτίριο της πλατείας Ζαρίφη, το οποίο του παραχώρησε ο Δήμος Νέας Σμύρνης και ο Σύλλογος το μετέτρεψε σε εντευκτήριο με μπιλιάρδο, επιτραπέζια παιχνίδια κ.λπ.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’50, τα μέλη του είχαν συγκροτήσει μια ερασιτεχνική ποδοσφαιρική ομάδα, που αγωνιζόταν στη μεγάλη αλάνα της περιοχής, τη σημερινή πλατεία Ζαρίφη, με διάφορες άλλες, ανεπίσημες, ομάδες άλλων συνοικιών.
Το 1973 έγινε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί τακτική ποδοσφαιρική ομάδα στη συνοικία με την επωνυμία Αθλητικός Όμιλος Φάρου. Αναγνωρίστηκε ως επίσημο σωματείο, με εκλεγμένο Δ.Σ. και είχε έδρα την αλάνα στην περιοχή Δεξαμενή, όπου διαμορφώθηκε ποδοσφαιρικό γήπεδο. Τα γραφεία του ήταν στην οδό Μιαούλη.
Ο Α.Ο. Φάρος είχε για έμβλημά της έναν πέτρινο φάρο και τα χρώματά της ήταν το μπλε και το κίτρινο.
Συγκροτήθηκαν ανδρική και εφηβική ομάδα, οι οποίες επί δύο-τρία έτη έδιναν αγώνες και μετείχαν σε τουρνουά ως ανεξάρτητες, με σκοπό να ενταχθούν στην δύναμη της Ε.Π.Σ. Αθηνών. Ωστόσο, παρά τις καλές αγωνιστικές του επιδόσεις και τις οργανωτικές του προδιαγραφές, ο Σύλλογος δεν κατάφερε να πετύχει αυτό το στόχο, διότι το 1975-76 ο χώρος του γηπέδου επελέγη από το Δήμο για τη δημιουργία του κολυμβητηρίου και του κλειστού γυμναστηρίου της συνοικίας. Έτσι, αφού στερήθηκε τον αγωνιστικό χώρο, ο Α.Ο. Φάρος δεν έγινε δεκτός από την ΕΠΣΑ, η οποία δεχόταν νέα σωματεία, αλλά μόνο αν είχαν γήπεδο.
Ο Σύλλογος επιβίωσε ως ανεξάρτητος για μια-δύο σεζόν ακόμα και τελικά διαλύθηκε γύρω στο 1979. Οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές του απορροφήθηκαν από τον ΑΠΟ Νέας Σμύρνης.
Το 2003, ο Σύλλογος αποφασίζει και πάλι να δραστηριοποιηθεί στον αθλητικό χώρο, ιδρύοντας ομάδα σόφτμπολ. Τον πυρήνα της ομάδας αποτέλεσαν μαθήτριες του 13ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Σμύρνης, το οποίο στεγάζεται στην περιοχή. Βασικός εμπνευστής της ιδέας υπήρξε ο γυμναστής Χαράλαμπος Τριγωνάκης, ο οποίος είναι στο τεχνικό επιτελείο της Εθνικής Ομάδος Σόφτμπολ σήμερα. Η ομάδα άρχισε να συμμετέχει στις διάφορες διοργανώσεις και παρουσίασε εντυπωσιακή πρόοδο τα επόμενα χρόνια. Δύο συνεχόμενες χρονιές (το 2006 και το 2007) η ομάδα των Νεανίδων πήρε το ασημένιο μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, ενώ διακρίνεται και στο Πρωτάθλημα Γυναικών.
Το 2014 δημιούργησε και τμήμα καλαθοσφαίρισης, η ανδρική ομάδα του οποίου μετέχει στη Δ΄ ΕΣΚΑΝΑ.
Πηγή: https://www.imns.gr