H Εστία Νέας Σμύρνης είναι Πολιτιστικό Ίδρυμα, με έδρα τη Νέα Σμύρνη, που ιδρύθηκε το 1930, με κύριο στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης των προσφύγων από τη Σμύρνη και γενικότερα τη Μικρασία. Είναι Σωματείο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Τον Ιούνιο του 1930, με πρωτοβουλία του Σωματείου «Ένωσις Αστών Προσφύγων», υπό την προεδρία του Αθανάσιου Καρύλλου, ιδρύθηκε το Σωματείο «Λέσχη Νέας Σμύρνης». Μεταξύ των ιδρυτών ήταν ο Αθανάσιος Καρύλλος (πρώτος Πρόεδρος ως το 1931), ο δικηγόρος Σωτήριος Γούναρης, οι τραπεζικοί Μιχαήλ Πλατάνης και Άγγελος Κεχαγιάς, ο ράπτης Νικόλαος Μπαλόγλου, ο Ιωάννης Δημητριάδης, ο Πρόδρομος Αποστολίδης κ.ά.
Πρωταρχικός στόχος της Λέσχης ήταν η άμεση ικανοποίηση των οικιστικών αναγκών των προσφύγων. Επιπλέον, σύμφωνα με το καταστατικό του, ο νέος σύλλογος αποσκοπούσε στην «καλλιέργεια φιλικών σχέσεων μεταξύ των μελών του» και στη «δημιουργία μέσων προς επωφελή κοινωνικήν δράσιν και ιδία ψυχαγωγίαν».
Το 1938, αναλαμβάνει την προεδρία της Λέσχης ο Πάνος Χαλδέζος, Διευθυντής Διοικήσεως και Αυτοδιοικήσεως του Υπουργείου Πρωτευούσης, ο οποίος, στις αρχές του 1939, εισηγείται τη μετονομασία της σε «Εστία Νέας Σμύρνης», ενώ οι στόχοι και οι δραστηριότητές της διευρύνθηκαν για να συμπεριλάβουν τη διάσωση, τη συλλογή και τη μελέτη υλικού σχετικού με τον Ελληνισμό της Μικρασίας, της Κωνσταντινούπολης, του Πόντου και της Θράκης.
Ταυτόχρονα, η Εστία ανέπτυξε κοινωνική, μορφωτική, εθνική και φιλανθρωπική δράση.
Στις 10 Μαρτίου 2009, τροποποιείται το καταστατικό της και από τότε, διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, με τριετή θητεία, το οποίο εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση των Μελών και προσφέρει τις υπηρεσίες του αφιλοκερδώς.
Στην Εστία Νέας Σμύρνης έχουν απονεμηθεί:
- Χρυσό Μετάλλιο Ακαδημίας Αθηνών
- Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών
- Χρυσό βραβείο Α’ Τάξεως Εθνικού Ιδρύματος