Το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) «Κέντρο Δραστηριότητας Κοινωνικής Προστασίας παιδιών και νέων του Δήμου Νέας Σμύρνης – ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΕΓΗ» (ΦΕΚ σύστασης: ΦΕΚ 761Β/14/31-12-1987, ΦΕΚ διατήρησης: ΦΕΚ 1765Β/2/05-08-2011) έχει σκοπό την φροντίδα της πνευματικής ανάπτυξης, της εναλλακτικής εκπαίδευσης καθώς και της ψυχαγωγίας των παιδιών και των έφηβων.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Το Ίδρυμα Απόρων Κορασίδων “Εθνική Στέγη” ιδρύθηκε ως προσφυγικό ορφανοτροφείο το 1922 από τον “Σύνδεσμο για τα Δικαιώματα της Γυναίκας”. Από το 1932 ως το 1988 λειτούργησε ως ορφανοτροφείο στη Νέα Σμύρνη. Στη συνέχεια και μέχρι σήμερα λειτουργεί ως δημοτικός παιδικός σταθμός, ενώ στεγάζει και άλλες δράσεις. Στην Νέα Σμύρνη υπάρχει οδός με το όνομά του.
Το 1922 ο “Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας”, με πρόεδρο την Αύρα Θεοδωροπούλου, ίδρυσε το “Ίδρυμα Απόρων Κορασίδων η Εθνική Στέγη” με σκοπό τη στέγαση ορφανών κοριτσιών προσφύγων. Τα πρώτα χρόνια λειτούργησε στην Καλλιθέα, στις εγκαταστάσεις της Χαροκοπείου Οικοκυρικής και Επαγγελματικής Σχολής Θηλέων.
Μετά την παραχώρηση από την τότε Κοινότητα Νέας Σμύρνης οικοπέδου στην οδό Βάρνης 1, στο οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ των οδών “Αρτάκης, Στενημάχου, Βάρνης και Εθνικής Στέγης”, ανεγέρθηκε με προσωπικό ενδιαφέρον που επέδειξε ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, το κτίριο που στεγάζει την Εθνική Στέγη ως τις μέρες μας. Το αρχικό κτίριο κτίστηκε με σχέδια και επίβλεψη των μηχανικών Σούλη και Κωνσταντινίδη, ενώ το 1938 προστέθηκε νέα πτέρυγα σε σχέδιο του αρχιτέκτονα Π. Μανουηλίδη. Πρόκειται για παραδοσιακό κτίριο με μεγάλο κήπο, ευρύχωρες και φωτεινές αίθουσες.
Η μεταφορά του ορφανοτροφείου στο κτίριο της Ν. Σμύρνης έγινε το Νοέμβριο του 1932. Διευθύντρια τότε ήταν η Άννα Παπαδημητρίου. Το 1934 στέγαζε 108 κορίτσια ηλικίας 7-15 ετών. Η Εθνική Στέγη λειτούργησε ως ορφανοτροφείο ως το 1988. Την τελευταία σεζόν που λειτούργησε φιλοξενούσε 12 παιδιά.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Σήμερα στους χώρους της «ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ» λειτουργούν:
- Παιδικός σταθμός (πρωί)
- Παιχνιδότοπος (απόγευμα) για νήπια
- Ομάδες Συμβουλευτικής Γονέων παιδιών προσχολικής ηλικίας
- Αίθουσα Υπολογιστών και Διαδικτύου για νέους και μαθητές
- Το Φιλανθρωπικό Σωματείο “Εθνική Στέγη”
- Το Φωτοϊστορικό Αρχείο του Δήμου
- Η μπάντα του Δήμου
- Διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις (εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας κλπ).