Από την Αρχαιότητα μέχρι το Μεσαίωνα
Στην αρχαιότητα, η ευρύτερη περιοχή του σημερινού Δήμου Νέας Σμύρνης βρισκόταν εκτός του Θεμιστόκλειου τείχους του αθηναϊκού άστεως και ήταν ακατοίκητη.
Εκτεινόταν ανατολικά του Φαληρικού τείχους (ακολουθούσε περίπου τη σημερινή λεωφόρο Συγγρού μέχρι τον φαληρικό όρμο), που συμπλήρωνε τα Μακρά Τείχη ως προς την προστασία της επικοινωνίας της Αθήνας με το λιμάνι της, τον Πειραιά.
Το γεγονός ότι η περιοχή ήταν ακατοίκητη επιβεβαιώνεται από την απουσία αρχαιολογικών οικιστικών καταλοίπων.
Τα μόνα ευρήματα είναι ταφικού χαρακτήρα (επιτύμβιες στήλες, πήλινες και μαρμάρινες λάρνακες, του 4ου και του 2ου αι. π.Χ.), που ήρθαν στην επιφάνεια το 2012, κατά τη διάρκεια εργασιών, στην άκρη του οδοστρώματος της οδού Αγίας Σοφίας. Τα ευρήματα έχουν ήδη αναδειχθεί απ’ τη δημοτική αρχή και είναι επισκέψιμα.
Η Φαληρική οδός, σημαντικός δρόμος της αρχαίας Αθήνας, ένωνε το άστυ με τον όρμο του Φαλήρου, ενώ αποτελούσε και πορεία τελετουργικών πομπών. Ξεκινούσε από το Φάληρο, περνούσε ανατολικά της περιοχής όπου βρίσκεται σήμερα ο ναΐσκος των Αγίων Θεοδώρων στη Nέα Σμύρνη, συνέχιζε προς τον λόφο της Σικελίας και από εκεί, έφθανε στην Αθήνα.
Αυτή την οδό ακολούθησε ο Απόστολος Παύλος, αποβιβαζόμενος στο Φάληρο για να εισέλθει στην Αθήνα και να κηρύξει το Χριστιανισμό.
Το μέρος παρουσιάζει την ίδια εικόνα ακατοίκητης περιοχής με αγρούς και κατά τη διάρκεια των μεσαιωνικών χρόνων.