Η Πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης βρίσκεται στη βασική είσοδο της πόλης, από τη Λεωφόρο Συγγρού, στη θέση που παλιότερα ήταν γνωστή ως «Στροφή Νέας Σμύρνης».
Η χωροθέτησή της είχε προβλεφθεί απ’ το πρώτο πολεοδομικό σχέδιο της πόλης, στα τέλη της δεκαετίας του ’20. Αφιερώθηκε στον εθνομάρτυρα τελευταίο Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο, ώστε κάθε νεοεισερχόμενος στην προσφυγική συνοικία να αντιλαμβάνεται το χαρακτήρα της νέας πόλης. Λόγω της θέσης της, η πλατεία περιβάλλεται από βασικούς οδικούς άξονες της πόλης. Στα δυτικά την οριοθετεί η οδός Νικολάου Πλαστήρα, στα βόρεια, η οδός Αγίας Φωτεινής και στα νότια, η οδός Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Απ’ όλους αυτούς τους δρόμους διέρχονται λεωφορειακές γραμμές που συνδέουν την πόλη, τόσο με το κέντρο των Αθηνών, όσο και με τον Πειραιά, το Παλαιό Φάληρο, την Καλλιθέα, το Μοσχάτο, τη Δάφνη, τον Άγιο Δημήτριο, τον Υμηττό, τον Βύρωνα, την Ηλιούπολη, τον Νέο Κόσμο.
Το σχήμα της πλατείας είναι τραπεζοειδές και συνδέεται με τον υπαίθριο χώρο της Εστίας της Νέας Σμύρνης. Επί της πλατείας, στη στενή έδρα του τραπεζοειδούς σχήματός της, προς την Λ. Συγγρού, έχει διαμορφωθεί το «Άλσος Μικρασιατικής Μνημοσύνης». Με τον αδριάντα του Χρυσόστομου –έργο του Σμυρνιού γλύπτη Θανάση Απάρτη, να δεσπόζει, δημιουργήθηκε στο εσωτερικό της πλατείας, μικρό πάρκο, το οποίο σταδιακά έδωσε τη θέση του στο σημερινό Άλσος. Αυτό παρεμβάλλεται ανάμεσα στο χώρο που δημιουργείται μεταξύ του αγάλματος του ιεράρχη Χρυσόστομου και του μεγάρου της Εστίας της Νέας Σμύρνης. Εδώ έχουν τοποθετηθεί μνημεία, αφιερωμένα στις χαμένες πατρίδες και στα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής, καθώς και προτομές προσωπικοτήτων της Νέας Σμύρνης.
Σε αυτά συγκαταλέγονται:
Έργα του Βάσου Καπάνταη:
- “Μικρασιατικά Παράλια”, 1969
- “Μνημείο Προσκόπων Αϊδινίου”, 1975
- “Πρόσφυγες από την Πέργαμο”, 1978
- “Η καμπάνα των Αρμενίων”, 1979
- “Σμύρνα”, 1985: Με την μάνα και το παιδί της να αγναντεύουν προς τη χαμένη πατρίδα τους
- “Ιωνία”, μεταλλική πλάκα με αναπαραστάσεις από την Ιωνία επί μαρμάρινου βράχου
- “Επιτύμβια Νίκη”, 1987
- “Αϊβαλί 1580”, 1987: Η ημερομηνία αναφέρεται στο έτος ίδρυσης της πόλης Κυδωνιές ή Αϊβαλί από κατοίκους της Λέσβου
- “Ακρίτας του Πόντου”, 1988
- “Προτομή Δημήτριου Ι. Αρχιγένη”, ιατρού-συγγραφέα
- “Προτομή Αθανασίου Καρύλλου”, πρώτου Κοινοτάρχη Νέας Σμύρνης
Έργα του γλύπτη Νικόλα:
- “Προτομή του Στέλιου Σπεράντζα (1888–1962)”, λογοτέχνη από τη Σμύρνη
- “Προτομή του Μιχαήλ Αθ. Αναστασιάδη”, κορυφαίου φυσικού
- “Προτομή του Χρήστου Σωκ. Σολομωνίδη (1987–1976)”, λογοτέχνη και ιστορικού από τη Σμύρνη
Πηγή: https://el.wikipedia.org