Ο τρόπος που παράγουμε και καταναλώνουμε την τροφή μας, αλλά και τα τρόφιμα που πετάμε, επηρεάζουν όχι μόνο την υγεία μας αλλά και την κλιματική κρίση. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν τις σοδειές των αγροτών, πολλές φορές ανεπανόρθωτα, οδηγώντας σε επισιτιστική ανασφάλεια. Δυστυχώς οι φτωχότεροι πληθυσμοί είναι αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο από τις αλλαγές στις κλιματικές συνθήκες, ενώ αναμένεται πως αυτές θα επηρεάσουν 2,5 εκ. αγρότες, ψαράδες και κτηνοτρόφους.
Η απάντηση στα παραπάνω έρχεται μέσα από την ατομική και τη συλλογική προσπάθεια. Έτσι η υιοθέτηση μιας πιο βιώσιμης διατροφής, η επιλογή των προϊόντων που καταναλώνουμε, τα βιώσιμα και εποχιακά προϊόντα, η στήριξη σε ντόπιους παραγωγούς, η αποφυγή της χρήσης πλαστικών και της σπατάλης των τροφίμων, είναι μερικά από αυτά που μπορούμε να κάνουμε πρώτα απ’ όλα σε ατομικό επίπεδο. Επιπλέον η στροφή στη βιώσιμη γεωργία, μπορεί να περιορίσει την κλιματική αλλαγή, προάγοντας παράλληλα την κοινωνική σταθερότητα και την απασχόληση.
O Δήμος Νέας Σμύρνης συμμετέχει στο πρόγραμμα «Food Wave: Empowering urban youth for climate action» σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει και να ενεργοποιήσει τους νέους, σχετικά με τη σύνδεση της κλιματικής αλλαγής με τη βιώσιμη διατροφή, δημιουργώντας παράλληλα συμμαχίες μεταξύ των νέων, των τοπικών κοινοτήτων και των θεσμικών φορέων. Στο πλαίσιο αυτό και για τον συντονισμό των δράσεων που θα ακολουθήσουν είχαν συνάντηση στο Δημαρχείο της πόλης μας ο Γενικός Γραμματέας Μιχάλης Χρηστάκης, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Ανακύκλωσης και Κυκλικής Οικονομίας Γιώργος Κρικρής, η εκπρόσωπος του προγράμματος στην Ελλάδα Ειρήνη Κουριαντάκη και η Emmanuela Vita, εκπρόσωπος του Δήμου του Μιλάνου.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης (DEAR). Η υλοποίησή του ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019 και αναμένεται να διαρκέσει έως τον Νοέμβριο του 2023.