Εξίσου σημαντικές με τις δραστηριότητες που προαναφέραμε και με αντίστοιχα μεγάλη γκάμα πρωτοβουλιών και δράσεων, είναι και οι παρακάτω ενέργειες του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου μας:

Ξεναγήσεις

Κάθε χρόνο ο Πολιτιστικός Οργανισμός διοργανώνει έναν κύκλο επισκέψεων στους κυριότερους πολιτιστικούς χώρους και μουσεία. Οι ξεναγήσεις προσφέρονται δωρεάν στους πολίτες ως μία προσπάθεια διάδοσης της πολιτιστικής αφύπνισης.

Αδελφοποιήσεις

Στο πλαίσιο της αδελφοποίησης του Δήμου Νέας Σμύρνης με το Σισιάν της Αρμενίας, έχει πραγματοποιηθεί πλήθος ανταλλαγών και δράσεων ανάμεσα στους δυο αδελφοποιημένους δήμους όπως: αμοιβαίες επισκέψεις, ανταλλαγές αποστολών και καλλιτεχνικών σχημάτων, αποστολή βοήθειας και υλικοτεχνικών υποδομών κλπ.

100 Χρόνια από την γενοκτονία των Αρμενίων

Το 2015 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την τραγική γενοκτονία του λαού των Αρμενίων. Ο Πολιτιστικός Οργανισμός τίμησε τη μνήμη των θυμάτων, διοργανώνοντας μια σειρά εκδηλώσεων ειδικά αφιερωμένη στα γεγονότα του 1915, καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς.

Εκδόσεις

Στον τομέα των εκδόσεων έχει ήδη πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών η έκδοση πολυτελούς λευκώματος μεγάλου μεγέθους, αφιερωμένου στον μεγάλο Έλληνα καραγκιοζοπαίχτη Μάνθο Αθηναίο, με επιλογή από τις σημαντικότερες φιγούρες, σκηνικά και λαϊκές εικαστικές διαφημίσεις που σημάδεψαν την πολυετή καλλιτεχνική του πορεία.

Φυσικά στον τομέα των εκδόσεων δεν πρέπει να παραλείψουμε τις δεκάδες των πολυσέλιδων, πολύχρωμων και επιμελημένων ενημερωτικών φυλλαδίων, που με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Οργανισμού έχουν εκδοθεί, για την καλύτερη επικοινωνία του με τους πολίτες και τους δημότες της πόλης μας, αλλά και την πληρέστερη ενημέρωσή τους για τα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης μας.

Εκθέσεις

Εξίσου ποικίλο και πολυδιάστατο είναι και το περιεχόμενο των εκθέσεων που έχουν πραγματοποιηθεί από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Νέας Σμύρνης, όλα αυτά τα χρόνια, στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτιστικής, επιμορφωτικής και εκπαιδευτικής του δραστηριοποίησης και παρουσίας. Μερικές από αυτές είναι οι παρακάτω:

  • Ο Τελευταίος Ελληνισμός της Μικράς Ασίας (σε συνεργασία με το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών)
  • Εργατική Πρωτομαγιά Από τον Καλλέργη έως σήμερα
  • Ο Φωτογράφος Γιώργος Σεφέρης
  • Νέα Σμύρνη τότε και τώρα
  • Περιβάλλον – Οικοσυστήματα
  • Παλιές Καρτ-ποστάλ από τη Σμύρνη της Μικράς Ασίας
  • Η γυναίκα τον εικοστό αιώνα
  • Ο Ανδρέας Εμπειρίκος (Έκθεση του ΕΚΕΒΙ με επιμέλεια παρουσίασης για τον Δήμο Νέας Σμύρνης, από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου