(Φωτό: Η προκυμαία κατά την πυρπόληση της πόλης.)
Φέτος συμπληρώνονται 90 χρόνια από την ίδρυση της πόλης μας.
Μέσα απ’ αυτή τη σελίδα, θα κάνουμε μια αναδρομή (σε συνέχειες) στην ιστορία, όχι μόνο της πόλης μας, αλλά και της Σμύρνης, απ’ όπου ξεκίνησαν όλα.
Θα ξεκινήσουμε από τα προϊστορικά χρόνια και θα φτάσουμε στο σήμερα…
Οδηγός μας, το Λεύκωμα της πόλης μας «Νέα Σμύρνη, από την καταστροφή στη δημιουργία», του οποίου η δεύτερη έκδοση κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες.
Οι πρόσφυγες στην Ελλάδα
Η Μικρασιατική Καταστροφή αποτέλεσε την πιο βαθιά τομή της νεοελληνικής ιστορίας και επηρέασε αποφασιστικά την πορεία του ελληνισμού στη σύγχρονη εποχή.
Η τραγωδία του 1922 σήμανε το οδυνηρό τέλος της μακραίωνης ελληνικής παρουσίας στη μικρασιατική γη και αποτέλεσε τον καταλύτη δημιουργίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους.
Μια ολόκληρη περίοδος, η οποία καθορίστηκε από την κυριαρχία της Μεγάλης Ιδέας σε όλους τους τομείς της ζωής του έθνους, τερματίστηκε με τον πιο τραγικό τρόπο και η επιδιωκόμενη εθνική ολοκλήρωση πραγματώθηκε αντίστροφα, με την αναδίπλωση δηλαδή του ελληνισμού στα ελλαδικά σύνορα.
Η χώρα εξήλθε από μία δεκαετία πολεμικών αναμετρήσεων έχοντας υπερδιπλασιάσει τα εδάφη και τον πληθυσμό της, ο οποίος διογκώθηκε απότομα με την προσφυγική πλημμυρίδα που ακολούθησε την ήττα στη Μικρά Ασία.
Οι νέες συνθήκες οριοθέτησαν την απαρχή μιας εκσυγχρονιστικής και ανορθωτικής περιόδου, στη διαμόρφωση της οποίας πρωταγωνίστησε ο προσφυγικός κόσμος, ο οποίος κατάφερε να ξεπεράσει τις ανείπωτες δυσκολίες των πρώτων χρόνων και να αναδειχθεί σε παράγοντα πρoόδου. Οι επιπτώσεις της προσφυγικής εγκατάστασης αποτυπώθηκαν έντονα σε όλους τους τομείς της εθνικής ζωής. Η Ελλάδα με τους πρόσφυγες ήταν μια άλλη, νέα –από κάθε άποψη– χώρα.
Η διαδικασία αποχωρισμού των ελληνικών πληθυσμών από τη γενέτειρα γη καθορίστηκε από τις διαφορετικές συνθήκες ιστορικής ύπαρξης των τριών τμημάτων του μικρασιατικού ελληνισμού.
Το κύμα της αποτρόπαιης βίας, το οποίο σάρωσε τα δυτικά παράλια αμέσως μετά την αποχώρηση του ελληνικού στρατού, διαδέχθηκε ο σπαραγμός του οργανωμένου ξεριζωμού των κατοίκων της κεντρικής Μικράς Ασίας και η δραματική απόπειρα των Ποντίων να αντισταθούν στη φοβερή μοίρα της προσφυγιάς που τους είχε επιβληθεί με τη σύμβαση της ανταλλαγής.
Οι ομογενείς της Ανατολικής Θράκης κατόρθωσαν να φτάσουν με κάθε μέσο στον Έβρο και να βρουν καταφύγιο σε ελληνικό έδαφος.