Η Σμύρνη, πόλη σύμβολο, γεμάτη από τα προνόμια και τις αντιφάσεις που της χάρισε η θέση της στο σταυροδρόμι των μεγάλων δρόμων από την Ανατολή στη Δύση και από το Βορρά στο Νότο και η μετακίνηση των προσφύγων από εκεί στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Νέα Σμύρνη, δημιούργησε μια νέα κοινωνία που αξίζει να μελετηθεί και να προβληθεί.

Έτσι δημιουργήθηκε το νέο ψηφιακό Μουσείο, που στόχο έχει να φωτίσει τα γεγονότα που οδήγησαν στην ακμή, αλλά και στον αφανισμό της, αλλά και στην επαναδημιουργία απ’ τις στάχτες της σε ένα νέο πια κόσμο.

Με κινητήρια δύναμη τις αξίες και τις αρχές του παλαιού κόσμου, όπως αυτές αποτυπώνονται σε όλες τις προσωπικές, οικογενειακές και κοινοτικές εμπειρίες που αποτυπώθηκαν με ευαισθησία, η Παιδεία, η Επικοινωνία και η Δημόσια Δράση παρουσιάζονται ως τα μέσα για την κατανόηση αυτής της ιδιαίτερης κοινωνίας, μέσα στο πέρασμα του χρόνου.

Το Μουσείο έχει στόχο τη συλλογή κι άλλων τεκμηρίων από Σμυρνιούς, ώστε να διασωθούν στο πέρασμα του χρόνου όλα εκείνα τα στοιχεία που οδήγησαν στην πολιτιστική ακμή, στην παρακμή και στην επανασύσταση μιας ολόκληρης κοινωνίας. Πρόκειται για ένα χώρο που «φωτίζει» και στεγάζει τις μνήμες του παρελθόντος της πόλης, την αγωνία, την προσπάθεια και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Κατά την υποδοχή των επισκεπτών συνδυάζεται η προβολή τεκμηρίων με την εικονική πλοήγηση στο χώρο και την ανάγνωση μικρών κειμένων σχετικά με το Μουσείο και τη δημιουργία του. Ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί σχετικά με τη δημιουργία του Μουσείου, τους συντελεστές, τη χρηματοδότηση, τους όρους λειτουργίας, καθώς και τις δυνατότητες προσφοράς υλικού και πληροφοριών από μέρους των πολιτών. Στον ίδιο χώρο προβάλλονται εικόνες από το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία του Μουσείου, ενώ ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί εικονικά στην έκθεση και να πάρει μία «γεύση» από την εμπειρία που θα έχει περπατώντας στο Μουσείο.

Διεύθυνση: Ελευθερίου Βενιζέλου 87,  171 21 Νέα Σμύρνη
τηλ: 213-2025962 | για ραντεβού ή για ομαδικές επισκέψεις: 2132025962 & 2132025963
χάρτης | ιστοσελίδα: http://www.smyrnimuseum.gr/
Ώρες & Μέρες Λειτουργίας:
Δευτέρα εως Παρασκευή: 9:30 – 14:30